Praha Jeruzalém

Francie, Německo, Itálie a Spojené království podpořily Blinkenovo odsouzení izraelské reakce na terorismus ve společném prohlášení, v němž se nezmiňují o bezpečnostní hrozbě a místo toho uvádějí, že tento krok „vyostří napětí mezi Izraelci a Palestinci“.

Od: World Israel News, 14. února 2023

Ve společném prohlášení ministrů zahraničí USA, Francie, Německa, Itálie a Spojeného království byl vyjádřen silný nesouhlas s rozhodnutím Izraele postoupit výstavbu bytových jednotek v Judeji a Samaří a legalizovat devět outpostů.

V reakci na nedávné smrtící teroristické útoky v Jeruzalémě bezpečnostní kabinet v neděli jednomyslně povolil devět komunit v Judeji a Samaří.

Ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že Bidenova administrativa je tímto krokem „hluboce znepokojena“.

„Jsme hluboce znepokojeni včerejším rozhodnutím Izraele postoupit údajně o téměř 10 000 osadnických jednotek a zahájit proces zpětné legalizace devíti outpostů (v Judeji a Samaří), které byly dříve podle izraelských zákonů nelegální,“ uvedl Blinken v pondělním prohlášení.

Čtyři spřátelené evropské země – Francie, Německo, Itálie a Velká Británie – se s Blinkenem shodly a společně s americkým ministerstvem zahraničí vydaly společné prohlášení, v němž se proti izraelskému kroku postavily.

Navzdory prudkému nárůstu teroru a vraždám nevinných Izraelců včetně dětí ministři zahraničí uvedli, že „Izraelci i Palestinci si zaslouží žít v míru, se stejnou mírou svobody, bezpečnosti a prosperity“, aniž by se zmínili o nárůstu smrtících palestinských útoků.

Ve společném prohlášení se uvádí:

„My – ministři zahraničí Francie, Německa a Itálie, ministr zahraničí Spojeného království a ministr zahraničí Spojených států – jsme hluboce znepokojeni oznámením izraelské vlády, že postupuje téměř 10 000 osadnických jednotek a hodlá zahájit proces normalizace devíti outpostů, které byly dříve podle izraelského práva považovány za nelegální.“

„Důrazně se stavíme proti těmto jednostranným krokům, které pouze prohloubí napětí mezi Izraelci a Palestinci a podkopou snahy o dosažení vyjednaného dvoustátního řešení.“

„Nadále podporujeme komplexní, spravedlivý a trvalý mír na Blízkém východě, kterého musí být dosaženo přímým jednáním mezi oběma stranami. Izraelci i Palestinci si zaslouží žít v míru se stejnou mírou svobody, bezpečnosti a prosperity.“

„Potvrzujeme svůj závazek pomáhat Izraelcům a Palestincům naplnit vizi Izraele plně integrovaného do Blízkého východu, který by žil po boku suverénního a životaschopného palestinského státu.  Nadále pozorně sledujeme vývoj na místě, který má vliv na životaschopnost dvoustátního řešení a stabilitu v celém regionu.“

V úterý ráno ministr financí Bezalel Smotrich přislíbil, že bude podporovat neomezenou výstavbu v židovských obcích v Judeji a Samaří, a to i přes odpor Bidenovy administrativy, uvedla JNS.

„Skutečnou odpovědí na teror je pokračovat ve výstavbě, pokračovat v zapouštění kořenů v Zemi Izrael,“ řekl Smotrich na zasedání své strany Náboženský sionismus v Givat Harel, jedné z devíti outpostů, o jejichž legalizaci v neděli jednomyslně rozhodl bezpečnostní kabinet.

15.02.2023 05:24 Daniel Žingor154Zdroj: World Israel News