Praha Jeruzalém

„Nejčastějším zvukem, který jsme slyšeli, byla siréna,“ říká 41letý přistěhovalec do Izraele o svém životě na Ukrajině.

Autor: Pesach Benson, TPS, 9. února 2023

Do Izraele ve středu dorazil let 90 přistěhovalých ukrajinských židovských uprchlíků, kteří popsali život uprostřed ruských raketových útoků jako „živoucí peklo“.

„Nejčastějším zvukem, který jsme slyšeli, byla letecká siréna,“ řekl 41letý Sergej Pumreykov, který přijel se svou ženou Ludmilou a osmiletou dcerou Ksenií.

„Bydleli jsme v desátém patře našeho domu a pokaždé, když siréna zahoukala, popadl jsem ženu a dceru a utíkal co nejrychleji po schodech dolů do krytu ve sklepě,“ řekl Sergej. „Povzbuzoval jsem Ksenii tím, že jsem říkal, že je to hra, kdo se tam dostane rychleji. Bylo to děsivé. Neustále docházelo k výpadkům proudu a my jsme hodiny seděli v chladu a tmě. Uvědomili jsme si, že takhle už nemůžeme žít.“

Situace podle něj byla „živoucím peklem“.

Sergej, který doufá, že bude v Izraeli nadále pracovat jako počítačový programátor, řekl, že se s manželkou chtěli přestěhovat do Izraele, ale stěhování zkomplikovala omezení cestování kvůli koronaviru a poté ruská invaze na Ukrajinu.

Let, který objednalo Mezinárodní společenství křesťanů a Židů, navazuje na více než 70 000 přistěhovalců, kteří do Izraele dorazili v roce 2022, což je nejvyšší počet za posledních 23 let a více než dvojnásobek počtu z loňského roku.

Podle Židovské agentury téměř tři čtvrtiny přistěhovalců v roce 2022 pocházely z Ruska, Ukrajiny nebo Běloruska.

Zatímco většina ukrajinských přistěhovalců přišla v prvních týdnech a měsících konfliktu po útěku na západ do Polska a Moldavska, nedávné úsilí izraelského ministerstva pro absorpci přistěhovalců a partnerských agentur se zaměřilo na pomoc Židům, kteří se rozhodli zůstat, ale později je válka donutila opustit své domovy.

Nové izraelské občany přivítal ministr pro absorpci přistěhovalců Ofir Sofer, prezidentka IFCJ Yael Ecksteinová a další představitelé.

„Jsem tu, abych vám řekl, že jste se vrátili domů,“ řekl Sofer přistěhovalcům.

10.02.2023 06:04 Daniel Žingor201Zdroj: United with Israel

Klíčová slova