Praha Jeruzalém

„Jsme šťastní a hrdí na to, že společnost Energean umožnila Izraeli vstoupit do klubu mezinárodních vývozců ropy,“ říká generální ředitel společnosti.

Od: JNS.org, 16. února 2023

Izrael odeslal svou první ropu do zahraničí, oznámila v úterý britsko-řecká společnost Energean, která se zabývá průzkumem a těžbou uhlovodíků.

„Jsme šťastní a hrdí na to, že společnost Energean umožnila Izraeli vstoupit do klubu mezinárodních vývozců ropy,“ uvedl generální ředitel společnosti Energean Mathios Rigas.

Dodávka ropy je součástí dohody o uvádění na trh s několika nákladními loděmi, kterou uzavřela nadnárodní společnost Vitol se sídlem ve Švýcarsku, která obchoduje s energiemi a komoditami, a je „prvním novým zdrojem energie z východního Středomoří, který se dostane do Evropy“, uvedla společnost.

Obchodní ředitel skupiny Energean Nick Witney uvedl: „I když zůstáváme společností zaměřenou na plyn, přičemž naše izraelská produkce plynu je pro nás klíčová pro umožnění energetické transformace, lehká sladká ropa zodpovědně produkovaná v moderních zařízeních s nízkou uhlíkovou náročností je celosvětově velmi žádaná.“

Společnost Energean začala těžit uhlovodíky z plynového pole Karish u severního izraelského pobřeží 26. října 2022, den předtím, než izraelští a libanonští představitelé podepsali dohodu o námořní hranici zprostředkovanou Spojenými státy.

Společnost tehdy uvedla, že tento vývoj je významným milníkem při prosazování vize konkurenceschopného izraelského trhu s plynem a zvyšování energetické bezpečnosti a nezávislosti země.

17.02.2023 05:33 Daniel Žingor322Zdroj: United with Israel

Klíčová slova