Praha Jeruzalém

Nejvyšší jeruzalémský diplomat je na solidární návštěvě Kyjeva před prvním výročím ruské invaze.

Od: JNS.org, 16. února 2023

Izrael podporuje zachování svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a pomůže této zemi vyvinout systém včasného varování, uvedl ve čtvrtek ministr zahraničí Eli Cohen.

Uvedl také, že Jeruzalém poskytne Kyjevu až 200 milionů dolarů ve formě úvěrových záruk na humanitární účely.

Cohen přijel do ukrajinského hlavního města dříve během dne na solidární návštěvu před prvním výročím ruské invaze do země.

V projevu po setkání se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou Cohen zopakoval, že Jeruzalém stojí pevně na straně ukrajinského lidu „a zůstává oddán suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny“.

Kuleba uvedl, že „upřímné rozhovory“ se zaměřily na „způsoby, jak posílit dvoustranné vztahy, zvýšit pomoc a řešit společné bezpečnostní výzvy“.

Cohen by měl ještě před účastí na slavnostním ceremoniálu u příležitosti trvalého znovuotevření izraelského velvyslanectví v ukrajinském hlavním městě absolvovat osobní setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Cohen je prvním izraelským ministrem, který do této válkou zmítané země od vypuknutí konfliktu 24. února 2022 cestuje.

Do Kyjeva přijel nočním vlakem ze sousedního Polska. Kvůli bezpečnostním obavám byla jeho cesta oznámena až ve čtvrtek ráno, kdy dorazil do Buči – místa ruských zvěrstev.

„Není možné zůstat lhostejný tváří v tvář strašlivým pohledům a hrůzným příběhům, které jsem zde slyšel a kterým jsem byl vystaven. Izrael odsuzuje jakékoli úmyslné ubližování nevinným lidem,“ řekl Cohen.

Prohlédl si také Baby Jar, kde nacisté a jejich místní kolaboranti během holocaustu během dvou dnů zmasakrovali 34 000 Židů.

Před návštěvou Kyjev předložil Jeruzalému soubor požadavků, mimo jiné aby izraelská vláda vydala jasné prohlášení odsuzující ruskou invazi a podporující územní celistvost Ukrajiny.

Kyjev rovněž požádal o schválení půjčky, podporu Zelenského mírového plánu, který požaduje úplné stažení ruských sil z ukrajinského území, přístup k lékařským službám a léčbě v Izraeli a společný vývoj technologií protiraketové obrany.

Cohen ve čtvrtek uvedl, že Izrael hodlá Zelenského mírový plán, který má být příští týden představen v OSN, podpořit.

Rusko nedávno varovalo Izrael před vyzbrojováním Ukrajiny poté, co premiér Benjamin Netanjahu naznačil, že zvažuje poskytnutí vojenské pomoci Kyjevu a je ochoten být prostředníkem mezi oběma stranami.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken během své návštěvy Izraele minulý měsíc uvedl, že Jeruzalém by měl z bezpečnostního hlediska více podporovat Ukrajinu.

Po boku Netanjahua Blinken řekl, že „pokračující zvěrstva ze strany Ruska“ podtrhují význam „poskytování podpory všem potřebám Ukrajiny – humanitárním, ekonomickým i bezpečnostním“.

Izrael se zdržel poskytování zbraní přímo Ukrajině, protože by tím mohl ohrozit bezpečnost židovského státu.

17.02.2023 05:12 Daniel Žingor88Zdroj: United with Israel

Klíčová slova