Praha Jeruzalém

Populární izraelská herečka se na Instagramu připojila k prezidentovu projevu, v němž vyzval ke kompromisům ohledně navrhované reformy soudnictví.

Autor: Elad Benari 13. února 2023 4:38

Populární izraelská herečka Gal Gadotová se v neděli objevila na Instagramu, kde vyjádřila podporu projevu prezidenta Isaaca Herzoga, v němž vyzval Netanjahuovu vládu a opozici k dosažení kompromisu ohledně navrhovaného plánu reformy soudnictví.

„V tak složité době, kdy je kolem spousta polarizace a rozdělení, je důležité slyšet hlasy, které vyzývají k jednotě a společné práci. Klidně, pozorně a společně,“ napsala.

„Řešení přijde jen tehdy, budeme-li pracovat společně,“ dodala Gadotová.

Herečka, která je známá díky roli ve filmu „Wonder Woman“, se v minulosti vyjádřila k dění v Izraeli. V roce 2019 se objevila, aby podpořila izraelského modela Rotema Selu, který vytkl Likudu jeho předvolební rétoriku a prohlásil, že Izrael je státem všech svých občanů.

Poté, co premiér Benjamin Netanjahu reagoval na Sela a poznamenal, že Izrael ve skutečnosti není „státem všech svých občanů“, ale židovským státem, Gadotová zvážněla a napsala, že tato otázka není otázkou politiky, ale „tolerance“.

„Miluj bližního svého jako sebe sama,“ napsala Gadotová a dodala: „Tohle není záležitost levice nebo pravice, Židů nebo Arabů, sekulárních nebo náboženských. Jde o dialog za mír, rovnost a naši vzájemnou toleranci.“

V témže roce během návštěvy Izraele Gadotová uvedla, že její rozhodnutí důsledně zdůrazňovat svou izraelskou identitu je částečně reakcí na antisemitismus.

V roce 2021 ji údajně její šéfové ze společnosti Warner Bros. požádali, aby vzala zpět svůj tweet o izraelsko-palestinském arabském konfliktu. Stalo se tak poté, co Gadotová sdílela upřímnou prosbu o mír na obou stranách konfliktu na Blízkém východě.

Gadotová se v minulosti dostala pod palbu kritiky kvůli tomu, že je Izraelka a slouží v IDF. Krátce po uvedení jejího filmu „Wonder Woman“ do kin byl tuniským soudem zakázán, protože Gadotová na Facebooku obhajovala izraelskou protiteroristickou operaci Protective Edge.

Libanon film rovněž zakázal z důvodu dlouhodobého bojkotu Izraele, zatímco Katar film zakázal kvůli izraelskému původu Gadotové. Jordánsko se však rozhodlo film povolit.

13.02.2023 05:33 Daniel Žingor124Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova