Praha Jeruzalém

Právní bitva o Chán al-Ahmar začala v roce 2009, kdy nevládní organizace Regavim podala první petici proti „vlajkové lodi Palestinské samosprávy v rámci systematického zabírání Oblasti C“ v Judeji a Samaří.

Charles Bybelezer, JNS, 1. února 2023.

Izraelská vláda ve středu požádala Nejvyšší soud o čtyřměsíční prodloužení lhůty pro předložení odpovědi na rozhodnutí požadující provedení demoličních příkazů proti nelegální beduínské vesnici Chán al-Ahmar.

Je to již podeváté, co stát požádal o odklad.

Právní bitva o tuto záležitost začala v roce 2009, kdy izraelská nevládní organizace Regavim podala první petici proti tomu, co označila za „vlajkovou loď Palestinské samosprávy v rámci systematického zabírání Oblasti C“ v Judeji a Samaří. Tábor je postaven na státní půdě patřící městu Ma’ale Adumim východně od Jeruzaléma.

Zatímco Nejvyšší soud zamítl odvolání obyvatel a potvrdil rozhodnutí nižších soudů, které nařídily evakuaci Chán al-Ahmaru, předchozí vlády, včetně těch vedených premiérem Benjaminem Netanjahuem, požádaly o odklad a dostaly ho. Současná lhůta pro vládu, aby předložila podrobný plán evakuace, vypršela 1. února.

Meir Deutsch, generální ředitel Regavimu, ve středu řekl: „Doufali jsme v odpovídající reakci národní pravicové vlády, jak bylo slíbeno v předvolební kampani.“

„Pro toto (zpoždění) neexistuje žádné ospravedlnění. Stejně jako Cato ve starověkém Římě i my nadále opakujeme stejný požadavek, zastáváme stejný konzistentní postoj a vyzýváme naše zástupce ve vládě, aby okamžitě jednali a vyklidili tento nelegální tábor – stejně jako desítky dalších outpostů Palestinské samosprávy vytvořených ve stejné formě – nikoliv o 300 metrů dál od jeho současného umístění, ale do čtvrti připravené právě pro tento účel poblíž Abu Dis.“

Izrael investoval přibližně 80 milionů šekelů (23,7 milionu dolarů) do místa pro přesídlení obyvatel Chán al-Ahmaru poblíž Abú Disu, kde vláda připravila infrastrukturu, silnice, elektřinu, vodu, kanalizaci, zdravotní kliniku a školu, vše na státní půdě.

Poslanec Danny Danon, předseda strany World Likud a bývalý izraelský velvyslanec při OSN, ve středu prohlásil: „Ve snaze vyhnout se okamžitému vystěhování Chán al-Ahmaru vytváří reakce vlády na rozhodnutí Nejvyššího soudu nebezpečný precedens a dává Palestinské samosprávě volnou ruku k výstavbě dalších nelegálních stanovišť.“

„Tato vláda byla zvolena proto, aby změnila neúspěšnou politiku předchozí vlády a nepokračovala v jejích přešlapech. Ještě není pozdě jednat a vystěhovat Chán al-Ahmar.“

Minulý měsíc izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir požadoval, aby se v Judeji a Samaří uplatňovaly zákony stejně pro Izraelce i Palestince. Jeho výroky zazněly poté, co byl vyklizen outpost postavený na památku rabína Haima Druckmana, duchovního vůdce náboženského sionistického hnutí, který zemřel koncem prosince.

„Věřím v právní stát, ale nemůže existovat jeden zákon pro Araby a jeden zákon pro Židy. Zákon by měl být uplatněn i na Chán al-Ahmar a desítky nelegálních arabských základen,“ řekl Ben-Gvir.

Podle nedávné zprávy Regavimu arabská expanze na území Judeje a Samaří značně převyšuje izraelský růst v této oblasti. Nevládní organizace zaznamenala více než 170 nelegálních outpostů v Oblasti C Judska a Samaří, které vytvořila Palestinská samospráva a které financuje Evropská unie.

02.02.2023 05:33 Daniel Žingor96Zdroj: World Israel News