Praha Jeruzalém

„Kapitánka Ella“ Waweya, 33letá rodačka z izraelského města Qalansawe a první arabská žena, která dosáhla hodnosti majora Izraelských obranných sil, je živým svědectvím izraelské rozmanitosti.

Od: All Israel News 1. února 2023

Waweya je vyznamenaná armádní důstojnice, která v roce 2015 obdržela prezidentskou cenu za vynikající výkony a v roce 2018 vynikající ocenění vedoucího operačního oddělení. Přesto majorka svou vojenskou službu před rodinou a přáteli zpočátku tajila.

První, komu Waweya o své službě v IDF řekla, byl její bratr, když ho pozvala na slavnostní předávání Ceny prezidenta, kde byla rok a půl po svém nástupu do armády vyznamenána.

„Nechápal, o čem to mluvím,“ vzpomíná.

Poslala mu tedy svou fotografii v uniformě.

„Slyšela jsem v jeho hlase, že se třese,“ řekla. Poté, co bratrovi řekla, že je v armádě už rok a půl, souhlasil, že na obřad přijde.

„Budu s tebou, ale nikomu to neříkej,“ řekl jí.

Navzdory slibům, že její totožnost zůstane utajena, se po zveřejnění jejího příběhu v novinách a na internetových stránkách deníku Yedioth Ahronoth její vojenská služba v IDF stala všeobecně známou.

Waweya uvedla, že její rodina byla zpočátku v šoku. Vzpomíná, že její matka vyhodila její uniformu, když ji poprvé našla.

Rodina však její rozhodnutí sloužit přijala, a když byla „kapitánka Ella“ jmenována důstojnicí, její matka se obřadu zúčastnila.

„Patnáct minut jsme se na pódiu objímaly a jen plakaly,“ řekla. „Nikdy předtím jsme se tak nesblížily.“

Nyní je Waweya tváří IDF pro arabskou společnost v Izraeli i za jeho hranicemi, videa a informace o ní jsou sdíleny na sociálních sítích. Svou službu už neskrývá a na svých účtech na sociálních sítích pravidelně zveřejňuje příspěvky o izraelské armádě.

05.02.2023 05:43 Daniel Žingor143Zdroj: All Israel news

Klíčová slova