Praha Jeruzalém

Blinken tuto žádost údajně vznesl během své návštěvy Izraele minulý týden ve snaze o deeskalaci napětí uprostřed bujícího palestinského terorismu.

Od: JNS, 7. února 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl výzvu Bidenovy administrativy k dočasnému zmrazení výstavby v Judeji a Samaří a zastavení demolic nelegálních arabských staveb na těchto územích i ve východní části Jeruzaléma.

Izraelští představitelé však zdůraznili, že tyto činnosti nebudou zcela zastaveny, ale budou učiněny ad hoc ústupky.

Podle agentury Axios vznesl americký ministr zahraničí Antony Blinken tento požadavek během své návštěvy Izraele minulý týden ve snaze o deeskalaci napětí uprostřed bujícího palestinského terorismu.

Washington údajně požádal, aby Jeruzalém „pozastavil“ akce na několik měsíců, a rovněž požádal, aby Palestinská samospráva plně obnovila bezpečnostní koordinaci s Izraelem a odložila jakékoli další kroky proti ní v institucích OSN a dalších mezinárodních orgánech.

Šéf Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás 26. ledna oznámil, že Ramalláh ukončí bezpečnostní spolupráci po zásahu IDF v Jeninu, při kterém bylo během prudkých střetů zabito devět teroristů.

Rozhodnutí izraelských bezpečnostních sil provést rozsáhlou protiteroristickou operaci v Jeninu za denního světla bylo neobvyklé a odráželo naléhavou potřebu zabránit velkému teroristickému spiknutí.

Toto spiknutí podle bezpečnostních zdrojů zahrnovalo útok palestinského Islámského džihádu proti Izraelcům, který měl být proveden v nejbližší době.

Při setkání s ředitelem CIA Williamem Burnsem v Ramalláhu o několik dní později Abbás údajně předal vzkaz, který se skládal ze čtyř částí: 1) Zpravodajská spolupráce s Izraelem pokračuje; 2) Palestinská samospráva bude nadále pracovat na prevenci teroristických činů; 3) Bezpečnostní spolupráce s Izraelem bude obnovena, aby se uklidnilo napětí; a 4) Nemůže odsoudit nedávné útoky v Jeruzalémě, protože by to byla „politická sebevražda“.

V pondělí Netanjahu údajně na americký nátlak zasáhl a odložil demolici nelegálně postavené budovy ve východním Jeruzalémě. Rozsáhlá budova, v níž bydlí 100 osob, se nachází v části Wadi Qaddum v arabské čtvrti Silwan/Shiloah na jihovýchodě izraelského hlavního města.

Nelegální stavba byla určena k demolici již několik let, ale demolice byla na základě mezinárodního protestu odložena.

Axios také uvedly, že Netanjahu během setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem minulý týden v Paříži řekl, že nezastaví veškerou výstavbu přes Zelenou linii, ale že objem výstavby bude „mnohem menší“, než požadují různí koaliční partneři.

Začátkem tohoto měsíce izraelská vláda požádala Nejvyšší soud o čtyřměsíční odklad pro předložení odpovědi na rozhodnutí požadující provedení demoličních příkazů vůči nelegální beduínské vesnici Chán al-Ahmar.

Bylo to již podeváté, co stát požádal o odklad.

Právní bitva o tuto záležitost začala v roce 2009, kdy izraelská nevládní organizace Regavim podala první petici proti tomu, co označila za „vlajkovou loď Palestinské samosprávy v rámci systematického zabírání Oblasti C“ v Judeji a Samaří. Tábor je postaven na státní půdě patřící městu Ma’ale Adumim východně od Jeruzaléma.

Nejvyšší soud sice zamítl odvolání obyvatel a potvrdil rozhodnutí soudů nižší instance, které nařídily vyklizení Chán al-Ahmaru, ale předchozí vlády, včetně těch vedených Netanjahuem, žádaly o odklad a dostaly ho.

08.02.2023 05:26 Daniel Žingor108Zdroj: World Israel News

Klíčová slova