Praha Jeruzalém

Není to poprvé, co Fadi Dekaidek zasahoval po teroristickém útoku spáchaném Araby.

Autor: Abigail Klein Leichman, Israel21c, 1. února 2023

Fadi Dekaidek byl mezi prvními záchranáři, kteří reagovali na smrtící teroristický útok arabského střelce před jeruzalémskou synagogou v noci 27. ledna.

„Viděli jsme na ulici ležet ženu a čtyři muže, kteří trpěli střelbou a byli bez známek života. K našemu zármutku jsme museli na místě konstatovat jejich smrt,“ uvedl Dekaidek. „Kromě toho jsme ošetřili pět zraněných osob, mezi nimi sedmdesátiletou ženu a třicetiletého muže v kritickém stavu.“

Pokud někoho překvapilo, že tento osmatřicetiletý záchranář Magen David Adom je také Arab, ještě více by ho překvapilo, že nebyl jediným arabským Izraelcem, který se na hrůzném místě zoufale snažil zachránit životy.

A není to poprvé, co zasahoval u následků teroristického útoku spáchaného Araby. Žel se to stalo už dříve za dvacet let jeho působení v izraelské národní organizaci Červeného kříže.

„Jsem Arab v Magen David Adom a zachraňuji životy Židů,“ říká v rozhovoru pro ISRAEL21c. „Samozřejmě, že spousta mých židovských přátel v Magen David Adom zachraňuje životy arabských lidí.“

Spousta arabských dobrovolníků

Arabský záchranář Fadi Dekaidek, který při teroristickém útoku v zachránil životy Židů, pracuje pro David Adom.

Dekaidek vyrostl ve východní jeruzalémské čtvrti Šuafat, nedaleko svého současného domova v Bejt Hanině. Tyto výhradně arabské komunity leží několik kilometrů jihozápadně od Neve Ja’akov, židovské čtvrti, kde došlo ke střelbě.

„V sedmnácti jsem začal pracovat jako dobrovolník pro Magen David Adom a poté, co můj otec dostal infarkt a já viděl, jak mu Židé zachraňují život, jsem se rozhodl pokračovat,“ vysvětluje třemi jazyky mluvící zdravotník.

Celá Dekaidekova kariéra je spojena s touto záchranářskou organizací. Posádka, na kterou dohlíží, se skládá z přibližně 300 pracovníků a dobrovolníků, včetně 15 řidičů sanitek a 115 dospívajících dobrovolníků z Bejt Haniny a dalších arabských komunit v Jeruzalémě.

„Tu noc bylo na místě spousta dalších arabských záchranářů, hodně z mého týmu (ve službě) a další, kteří přišli ze svých domovů,“ říká. „Máme hodně dobrovolníků.“

Útočník, 21letý obyvatel Jeruzaléma, byl zabit policií, zatímco Dekaidek a další záchranáři z Magen David Adom a United Hatzalah společně ošetřovali ty, které postřelil.

Mluvčí United Hatazalah uvedl, že mezi více než třiceti zásahovými jednotkami UH byli na místě čtyři muslimští arabští dobrovolníci.

Příklad pro celý svět

Možná si myslíte, že Dekaidek se jako starší záchranář, který ošetřoval oběti mnoha nehod a trestných činů, otrkal. Ale není tomu tak.

„Tu noc, když jsem se vrátil domů, jsem se stále cítil hrozně a nemohl jsem spát,“ říká. „Když vidíte spoustu těl a několik obětí, které jsou celé od krve, není to snadné.“

Kromě zraněných přišlo při útoku o život sedm lidí ve věku od 14 do 68 let.

Dekaidek vzpomíná, jak chodil od oběti k oběti, prováděl resuscitaci a další techniky, aby ošetřil zranění a zachránil životy.

„Použili jsme všechny dovednosti, které jsme se naučili,“ říká.

Přestože se pracovníci první pomoci často ocitají v nebezpečných situacích, Dekaidek říká, že jeho rodina, přátelé a sousedé ho v jeho kariéře v izraelské síti záchranných složek podporují.

„Myslím, že všichni lidé ve východním Jeruzalémě si myslí, že děláme dobrou práci, abychom zachraňovali životy a pomáhali lidem,“ říká.

Spojení sil Arabů a Židů pro dobro druhých je podle něj „příkladem pro celý svět“ a doufá, že jeho vlastní děti půjdou v jeho stopách.

02.02.2023 05:59 Daniel Žingor119Zdroj: United with Israel

Klíčová slova