Praha Jeruzalém

Policie zahájila vyšetřování v návaznosti na prohlášení vysoce postaveného izraelského advokáta Davida Hodka, že v případě zavedení soudních reforem použije „ostré zbraně“.

Od: World Israel News, 3. února 2023

David Hodek, špičkový izraelský právník a válečný hrdina, prohlásil, že by „neváhal použít ostrou munici“, pokud Netanjahuova vláda uskuteční svůj plán soudní reformy.

„Pokud mě někdo bude nutit žít v diktatuře a já nebudu mít na výběr, nebudu váhat použít ostrou munici,“ řekl Hodek ve středu na výroční konferenci Izraelské advokátní komory v Ejlatu.

„Lidé jsou ochotni bojovat se zbraněmi. Všichni jsou zděšeni. Říkají: ‚Jak můžeš něco takového říct? Já to říkám. Pokud budu nucen tam jít a budou mě tam tahat, tak to udělám.“ řekl tento významný právník a nositel medaile za odvahu za statečnost, kterou prokázal jako tankový důstojník v Jomkipurské válce v roce 1973.

Rádio 103FM ve čtvrtek informovalo, že policie zahájila vyšetřování Hodkových výroků.

Podle Ma’ariv se ozval potlesk, zatímco jiní požadovali, aby byla na Hodka podána stížnost. Jednu z nich zahájil bývalý poslanec Michael Ben-Ari, který byl sám vyšetřován kvůli obvinění z podněcování nenávisti vůči Arabům.

„Právě jsem podal na policii stížnost na adv. Hodka kvůli podněcování k násilí, pobuřování, zveřejňování pobuřování, vyhrožování a organizování ilegální armády. Jsem přesvědčen, že ho budou vyslýchat stejně, jako vyslýchali mě tak tisíckrát vyslýchali,“ řekl Ben-Ari, uvedly Yeshiva World News.

Premiér Benjamin Netanjahu se v úterním rozhovoru pro CNN ohradil proti tvrzení, že justiční reformy iniciované jeho ministrem spravedlnosti Jarivem Levinem jsou protidemokratické.

„K zajištění svobody a demokracie potřebujete rovnováhu mezi třemi složkami moci. V Izraeli byla tato rovnováha narušena a máte jednu větev, obrovskou větev, kmen stromu – soudnictví – která v podstatě bují a nárokuje si pravomoci zákonodárné moci a vlády,“ řekl.

Vysvětlil, že soudci izraelského Nejvyššího soudu se „vybírají sami“, a odkázal na skutečnost, že soudci mají právo veta v izraelském výboru pro výběr soudců.

„To je systém, který v Izraeli máme. A kdybych vám řekl, že to je demokracie, řekli byste, že je to směšné. Je to nepřijatelné,“ prohlásil premiér.

05.02.2023 05:32 Daniel Žingor126Zdroj: World Israel News

Klíčová slova