Praha Jeruzalém

„Toto prohlášení nemělo být nikdy učiněno a Spojené státy se k němu neměly nikdy připojit,“ uvedl úřad izraelského premiéra.

Od: Associated Press a World Israel News, 20. února 2023

Rada bezpečnosti OSN v pondělí jednomyslně schválila prohlášení, v němž se důrazně postavila proti výstavbě a rozšiřování izraelských osad.

Hlasování proběhlo poté, co se Bidenově administrativě podařilo při jednáních na vysoké úrovni zmařit právně závaznou rezoluci, která by požadovala zastavení izraelských osadnických aktivit.

Návrh rezoluce podporovaný Palestinci byl předmětem horečných jednání vysokých představitelů Bidenovy administrativy včetně ministra zahraničí Antonyho Blinkena s palestinskými představiteli, představiteli Izraele a Spojených arabských emirátů. Podle několika diplomatů obeznámených se situací tyto rozhovory vyvrcholily nedělní dohodou, na jejímž základě se od ní upustilo ve prospěch slabšího prezidentského prohlášení, které není právně závazné.

Dohoda zabránila potenciální diplomatické krizi, neboť USA by rezoluci téměř jistě vetovaly, což by rozzlobilo palestinské příznivce v době, kdy se USA a jejich západní spojenci snaží získat mezinárodní podporu proti Rusku za jeho válku s Ukrajinou. Tento týden uplynulo od invaze prezidenta Vladimira Putina rok od zahájení války.

Aby se zabránilo hlasování o návrhu rezoluce, podařilo se podle diplomatů USA přesvědčit Izrael i Palestince, aby v zásadě souhlasili s šestiměsíčním zmrazením případných jednostranných akcí.

Na izraelské straně by to podle diplomatů znamenalo závazek nerozšiřovat osady nejméně do srpna. V pondělí úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uvedl, že Izrael nedá zelenou žádným novým divokým osadám v Judeji a Samaří nad rámec devíti outpostů, které schválil se zpětnou platností na začátku tohoto měsíce.

Na palestinské straně by to podle diplomatů znamenalo závazek, že až do srpna nebude proti Izraeli podávat žaloby u OSN a dalších mezinárodních orgánů, jako je Světový soud, Mezinárodní trestní soud a Rada OSN pro lidská práva.

„Rada bezpečnosti znovu opakuje, že pokračující izraelské osidlovací aktivity nebezpečně ohrožují životaschopnost dvoustátního řešení založeného na hranicích z roku 1967,“ uvedla rada v prohlášení. „Rada bezpečnosti vyjadřuje hluboké znepokojení a znepokojení nad oznámením Izraele z 12. února.“

Pokud jde o osady, Rada bezpečnosti „důrazně odmítá veškerá jednostranná opatření, která brání míru, včetně … izraelské výstavby a rozšiřování osad, konfiskace půdy Palestinců a ´legalizace´ osadnických stanovišť, demolice palestinských domů a vysídlování palestinských civilistů“.

Rada rovněž vyjádřila „hluboké znepokojení a zděšení nad oznámením Izraele z 12. února 2023, v němž oznámil další výstavbu a rozšiřování osad a ´legalizaci´ osadnických předpolí“.

V prohlášení odsoudila veškeré násilné činy proti civilistům a vyzvala „všechny strany, aby dodržovaly klid a zdrženlivost a zdržely se provokativních akcí, podněcování a podněcující rétoriky, jejichž cílem je mimo jiné vyhrocení situace na místě“. Nerozlišovala tedy mezi palestinskými teroristickými útoky a protiteroristickými akcemi IDF.

Úřad premiéra Netanjahua vydal následující prohlášení:

„Rada bezpečnosti OSN vydala jednostranné prohlášení, které popírá právo Židů žít v naší historické vlasti, nezmiňuje palestinské teroristické útoky v Jeruzalémě, při nichž bylo zavražděno 10 izraelských civilistů, ignoruje groteskní politiku Palestinské samosprávy, která platí za zabíjení a dotuje vraždění Židů, a bagatelizuje zlo antisemitismu, které vedlo k vyvraždění milionů lidí.“

„Toto prohlášení nemělo být nikdy učiněno a Spojené státy se k němu neměly nikdy připojit,“ dodal.

Rijád Mansúr, palestinský velvyslanec v OSN, řekl novinářům: „To, že máme jednotnou frontu … je krok správným směrem.“

Velvyslankyně Spojených arabských emirátů Lana Nusseibehová, arabská zástupkyně Rady, která rezoluci sponzorovala, ocenila roli USA a uvedla, že prohlášení je „prvním výstupem Rady bezpečnosti k situaci v Palestině za posledních šest let“.

„Myslím, že je to silný jednotný signál rady, že chce vidět deeskalaci, dialog a soustředění se na politické parametry (ukončení) dlouholetého konfliktu,“ řekla.

21.02.2023 05:37 Daniel Žingor101Zdroj: World Israel News

Klíčová slova