Praha Jeruzalém

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí se stala posledním mezinárodním představitelem, který odsoudil tvrzení, že neexistuje žádný palestinský národ.

Od: Israel National News 21. března 2023 17:08

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Anne-Claire Legendreová odsoudila jako „pobuřující a nezodpovědný“ výrok izraelského ministra financí Bezalela Smotriche, který pronesl v Paříži, že neexistuje žádný palestinský lid.

V odpovědi na otázku novinářky Legendreová uvedla: „Vyzýváme ty, kteří byli povoláni do vysokých funkcí v izraelské vládě, aby projevovali patřičnou úctu, chovali se k ostatním s respektem a vyvarovali se jakéhokoli jednání či prohlášení, které přispívá k eskalaci napětí.“

Smotrich vyvolal mezinárodní kontroverzi, když v neděli večer vystoupil na akci pořádané v Paříži na památku aktivisty Likudu Jacquese Kupfera, který zemřel před dvěma lety na rakovinu, a během ní prohlásil, že „palestinský lid je vynález starý méně než 100 let“.

„Můj dědeček, který byl třináctou generací v Jeruzalémě, je skutečný Palestinec. Moje babička, která se narodila v Metuli před více než 100 lety v rodině průkopníků, je Palestinka,“ řekl Smotrich.

Upozornil na pravidla mezinárodního práva a řekl, že „pravidla mají pět charakteristik, které definují národ – historii, kulturu, jazyk, měnu a historické vedení. Kdo byl prvním palestinským králem? Jaký jazyk mají Palestinci? Existovala někdy palestinská měna? Existuje palestinská historie nebo kultura? Žádná neexistuje.“

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci Josep Borrell Smotrichův projev rovněž odsoudil a požadoval, aby jej izraelská vláda odsoudila.

„Výroky ministra Smotriche jdou opět opačným směrem a rozhodně je nelze tolerovat. Vyzývám izraelskou vládu, aby se od těchto výroků distancovala a začala spolupracovat se všemi stranami na zmírnění napětí,“ řekl včera (v pondělí) Borrell novinářům.

„Není to poprvé, co musím vyjádřit naše obavy ohledně spirály násilí na místě, a my – Evropská unie – jsme se neustále zasazovali o opatření k deeskalaci, nikoliv o podněcování. Poslední jednání v Akabě a v Šarm aš-Šajchu se ubírají dobrým směrem, ale musím vyjádřit politování nad tímto nepřijatelným komentářem ministra Smotriche. Je to špatné, je to neuctivé, je to nebezpečné, je to kontraproduktivní říkat takové věci v situaci, která je už tak velmi napjatá,“ dodal.

Borrell uvedl, že EU „bude pokračovat v našem dlouhodobém závazku k řešení dvou států s nezávislým a suverénním státem Palestina, který bude žít vedle Izraele v míru a bezpečí. Je mi líto, pokud někteří takové věci neradi poslouchají, ale toto je postoj Evropské unie. Není to osobní postoj vysoké představitelky. Je to postoj Evropské unie. Možná to někteří neříkají tak jasně a nahlas, ale je to tak, jak to je, a opakuji: je to špatné, je to neuctivé, je to nebezpečné, je to kontraproduktivní v situaci, jako je tato, říkat takové věci. Dovedete si představit, že by palestinský vůdce řekl „stát Izrael neexistuje“? Jaká by byla reakce?“

Jordánská vláda označila Smotrichův projev za „bezohledné podněcování a porušení mezinárodních norem a jordánské mírové smlouvy“ a požadovala, aby izraelští představitelé projev odsoudili.

Jordánské ministerstvo zahraničí odsoudilo „rasistické a extremistické podněcující výroky extremistického izraelského ministra proti bratrskému palestinskému lidu, jeho právu na existenci a jeho historickým právům v nezávislém a svrchovaném státě na palestinské národní půdě“.

Úřad předsedy Palestinské samosprávy (PA) Mahmúda Abbáse rovněž odsoudil Smotrichovy výroky: „Rasistické prohlášení extremistického ministra financí Bezalela Smotriche, který popřel existenci palestinského lidu, je pokusem o falšování a překrucování historie a odhaluje rasismus izraelské vlády, která usiluje o popření existence palestinského lidu, který na této zemi žije od nepaměti.“

22.03.2023 05:18 Daniel Žingor171Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

4 komentáře

  1. Adam

    27. 3. 2023

    Odpovědět

    Trapná shaha o dehonestaci Palestinců, obzvlášť trapná od příslušníka národa, který trpěl obdobně 2000 let. Jinak nelze nic dodat.

  2. Petr Moravec

    23. 3. 2023

    Odpovědět

    Borrell: Dovedete si představit, že by palestinský vůdce řekl „stát Izrael neexistuje“? Jaká by byla reakce?“...jaká ? no přece vůbec žádná pane Borrelle. Když totiž není žádná na fakt, že nejvyšší palestinský vůdce je sponzorem vražd civilních izraelských občanů, když už Západ dospěl do takového úpadku, že i vraždění nejen toleruje, ale dokonce sponzoruje, tak tato otázka je bezpředmětná. Co je proti tomu nějaké kontroverzní povídání izraelského politika. Ale to pánové a dámy v EU určitě vědí. Jen jaksi ty místečka, an kterých sedí jsou asi příliš dobře placená a neradi by o ně přišly, že...

  3. Jan Hora

    22. 3. 2023

    Odpovědět

    Je třeba více takových projevů a méně braní ohledů na zločince a jejich podporovatele. A nelze tvrdit, že se jedna či druhá strana demaskuje - pozice jsou jednoznačně vymezené již dávno.

    • Daniel Žingor

      22. 3. 2023

      Odpovědět

      Z větší části řekl pravdu a mělo to být řečeno již dávno. Nicméně Palestinci národem rozhodně jsou, i když jako národ vznikli až v 60. letech 20. století - do té doby byli Palestinci všichni, kdo se na tom území narodili - Židi i Arabové. Golda Meierová měla palestinský pas, dnešní Jerusalem Post se jmenovaly Palestine Post, dnešní Jeruzalémský orchestr byl Palestinským orchestrem atd. Arabové žijící na území tehdejší Palestiny se odmítali nazývat Palestinci, neb to bylo pro ně potupné, protože Palestinci byli i Židé. To mělo být řečeno a velmi nahlas už dávno a je ostuda, že celý svět musel čekat na někoho, koho považuje za extrémistu, aby to nahlas řekl - je to prostá a jednoduchá pravda.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.