Praha Jeruzalém

Írán oznámil dohodu o nákupu stíhacích letounů Suchoj Su-35 od Ruska, což je nejnovější krok v rámci vzájemné obranné spolupráce.

Od: Israel National News 12. března 2023, 5:00

Írán dokončil dohodu o nákupu stíhacích letounů Suchoj Su-35 z Ruska, informovala v sobotu agentura AFP s odvoláním na íránská státní média.

Letectvo sankcemi postiženého Íránu má stárnoucí flotilu letounů a má problémy se získáváním náhradních dílů, aby udrželo své bojové letouny ve vzduchu.

V prohlášení pro OSN Teherán uvedl, že se začal obracet na „země, aby nakoupil stíhačky“, aby doplnil svou flotilu po íránsko-irácké válce v letech 1980-1988.

„Rusko oznámilo, že je připraveno je prodat“ poté, co v říjnu 2020 vyprší omezení pro Írán nakupovat konvenční zbraně podle rezoluce OSN 2231, uvádí se v prohlášení, které citovala oficiální íránská tisková agentura IRNA.

„Stíhačky Suchoj 35 byly pro Írán technicky přijatelné,“ dodalo.

Dohoda je nejnovějším krokem v prohlubování obranné spolupráce mezi Íránem a Ruskem, která se v posledním roce projevovala především ve válce na Ukrajině.

V červenci americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že USA mají zpravodajské informace, které naznačují, že Rusko hledá v Íránu bezpilotní letouny.

O měsíc později bylo oznámeno, že Írán zahájil výcvik Rusů v používání svých bezpilotních letounů, ačkoli bylo také poznamenáno, že Rusko má s bezpilotními letouny, které zakoupilo od Íránu, „četné poruchy“ a technické závady. Drony íránské výroby byly údajně použity také při útoku v ukrajinském městě Bílá Cerkva jihozápadně od hlavního města Kyjeva.

Minulý týden bezpečnostní zdroj sdělil Sky News, že Írán tajně dodal Rusku velké množství nábojů, raket a minometných granátů pro válku na Ukrajině a plánuje poslat další.

12.03.2023 05:59 Daniel Žingor114Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.