Praha Jeruzalém

Rada nebude tolerovat zneužívání obyvatel Gazy, „ať už ze strany Izraele nebo palestinské vládní složky“, říká na podporu fatwy velký ajatolláh Budajrí, předseda Světové rady imámů.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 13. března 2023

Významná islámská náboženská skupina nedávno vydala fatvu neboli odsouzení Hamásu, v níž se odvolává na rozsáhlou korupci a zneužívání obyvatel Gazy, kterým tato teroristická skupina vládne.

Hamás „nese odpovědnost za svou vlastní vládu korupce a teroru vůči palestinským civilistům v Gaze“ a muslimům na celém světě je „zakázáno modlit se za Hamás, přidávat se k němu, podporovat ho, financovat nebo bojovat jeho jménem“, uvedla Islámská rada fatwy v prohlášení, které rozhodnutí vysvětluje.

Rada se sídlem v Iráku, která je složena z předních učenců sunnitského, šíitského a súfijského proudu islámu, již dříve vydala fatvy proti islámským teroristickým skupinám Al-Káida a Boko Haram.

„Jako islámský právní orgán bereme na vědomí stav utlačovaných na celém světě,“ uvedl ve videoprohlášení pro Fox News Muhammad Alí al-Makdísí, duchovní z Islámské rady pro fatwy.

„Viděli jsme, čemu byla Gaza vystavena pod vládou Hamásu. Viděli jsme také zvěrstva, která byla podle našeho názoru páchána na Palestincích – věřících a neozbrojených civilistech -, kteří nemají sílu ani možnost odvolání. A tak jsme se domnívali, že je naší islámskou povinností utlačovaným pomáhat.“

Rozhodnutí Rady islámské fatwy ovlivnilo Šepotání v Gaze, série svědectví obyvatel pobřežní enklávy, kteří hovořili o zneužívání páchaném Hamásem.

Se skrytou identitou a zastřenými hlasy popisovali obyvatelé Gazy kulturu bující korupce, násilí a zastrašování zaměřené proti majitelům podniků, kteří odmítli ustoupit požadavkům na úplatky, aktivisty, kteří byli uvězněni a mučeni za to, že vystupovali proti režimu Hamásu, a mnoho dalších příkladů porušování lidských práv.

Ghaith al-Omari, hlavní odborník na palestinské záležitosti z washingtonského Institutu pro blízkovýchodní politiku, řekl Fox News, že odsouzení ze strany náboženské islámské organizace by mohlo být výzvou pro úsilí Hamásu v oblasti vztahů s veřejností v muslimském světě.

„Vzhledem k tomu, že Hamás je organizací, která se definuje podle náboženských islámských zásad, představuje tato fatva přímou výzvu legitimitě Hamásu a podkopává jeho nárok na to, že reprezentuje islám,“ řekl al-Omari.

„Nemusí to mít bezprostřední dopad na jeho vládu nad Gazou, protože ji udržuje silou. Z dlouhodobého hlediska však takové prohlášení představuje vážnou výzvu pro narativ Hamásu.“

14.03.2023 05:34 Daniel Žingor119Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.