Praha Jeruzalém

Nejpokročilejší jednání údajně probíhají s Mauritánií.

Od: All Israel News 8. března 2023

Podle úterních zpráv izraelských médií Izrael jedná s Mauritánií, Indonésií, Somálskem a Nigerem s cílem rozšířit dohody o normalizaci Abrahámských dohod z roku 2020.

Jednání údajně zprostředkovávají vysocí představitelé ministerstva zahraničí Spojených států, včetně ministra zahraničí Antonyho Blinkena, poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana a zvláštního prezidentského koordinátora Amose Hochsteina. Za předchozí izraelské vlády Hochstein zprostředkovával izraelsko-libanonskou námořní dohodu.

Podle zprávy deníku Israel Hayom by Abrahamské dohody mohly již v příštích měsících získat nové signatáře, neboť v současné době probíhají rozhovory.

V současné době údajně nejpokročilejší jednání Izraele probíhají s Mauritánií. Tato severozápadní africká země, islámská republika, navázala diplomatické vztahy s Izraelem v roce 1999, ale v roce 2008 je přerušila kvůli válce mezi Izraelem a Gazou.

Indonésie – domov největší muslimské populace na světě – a Izrael mají v současné době neoficiální vazby v oblasti obchodu s technologiemi a cestovního ruchu, přestože nemají žádné oficiální vztahy.

Izrael a Somálsko, další muslimská africká země, nikdy neměly diplomatické styky. Podle zpráv má však somálský prezident Hassan Sheikh Mohamud zájem o navázání vztahů.

Niger a Izrael historicky neměly žádné diplomatické styky, ale pro židovský stát je takový vztah důležitý, protože Niger je celosvětovým dodavatelem uranu, který je hlavní součástí jaderných bomb. Izrael se snaží zabránit prodeji tohoto materiálu do zemí, které jsou vůči němu nepřátelské.

Izrael má zájem na navázání diplomatických styků s co největším počtem zemí, zejména proto, že má celosvětově málo přirozených spojenců a chce snížit počet zemí, které proti němu na mezinárodních fórech, jako je OSN, stále hlasují.

09.03.2023 04:58 Daniel Žingor97Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    9. 3. 2023

    Odpovědět

    TO by bylo velmi dobré, měl bych radost.

    • Daniel Žingor

      10. 3. 2023

      Odpovědět

      Mno... uvidíme...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.