Praha Jeruzalém

V Jeruzalémě došlo ke střetům mezi protestujícími a policií.

Od: World Israel News, 18. března 2023

V sobotu večer došlo k řadě násilných incidentů, když se v Tel Avivu a dalších izraelských městech již jedenáctý týden v řadě sešlo odhadem 200 000 lidí, aby protestovali proti kontroverznímu vládnímu plánu na revizi levicového soudnictví v zemi.

V Herzliji byl zatčen šedesátiletý muž, který je podezřelý, že svým autem přejel nohu protestujícího a lehce ho zranil.

Obklopujícím protestujícím se podařilo zastavit řidiče, který vystoupil z vozidla a pokusil se protestujícího napadnout. Později byl zatčen.

V Jeruzalémě mezitím došlo ke střetům mezi demonstranty a policií, když se někteří z demonstrantů pokusili prorazit zábrany u domu premiéra.

Tři lidé v Or Akivě byli zatčeni pro podezření, že na demonstranty házeli vejce.

Dvacetiletý muž byl zatčen pro podezření z napadení poté, co vjel na motocyklu do davu protestujících v Givatajimu.

V Tel Avivu demonstranti směřující k hlavnímu protestu v Kaplanově ulici skandovali „Izrael ještě není Írán“.

V Negevu poprvé protestovali beduíni, informoval Ynet. Na jejich protestu poblíž Beeršeby byly nápisy „Toto je náš domov“, „Rovná práva a demokracie pro všechny“ a „Partnerství Židů a Arabů“.

Na protestu v Herzlii promluvil předseda Národní jednoty Benny Gantz. „(Ministr spravedlnosti Jariv) Levin skutečně věří tomu, co dělá; když však dáte vládě příliš mnoho pravomocí, jste na šikmé ploše – a nebezpečí se bude jen zvyšovat. Stále se snaží o politické manipulace. Zatím chtějí provést „malé jmenování, tři soudce a dost“. Já říkám žádné triky a překrucování, existuje prezidentská osnova, pojďme se bavit na jejím základě. Zastavte se a promluvíme si, velmi jednoduché, žádné jiné dohody neexistují. Prostě se zastavíme a promluvíme si.“

Organizátoři protestů vyhlásili na čtvrtek „den národní paralýzy“, který se má shodovat s plánovaným Netanjahuovým odletem do Londýna a má zahrnovat přerušení provozu vlaků, autobusů a taxíků.

19.03.2023 05:37 Daniel Žingor90Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Daniel Žingor

    20. 3. 2023

    Odpovědět

    ... budu k tomu dávat ještě minimálně dva články - jeden mimořádně kritický od Gity Zbavitelové, která rozhodně není žádná levicově liberální protiizraelská aktivistka a vyšel na Českém rozhlasu...

  2. Jaromír Vykoukal

    20. 3. 2023

    Odpovědět

    Zjímalo by mě, jak dlouho tento stav může Izrael vydržet...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.