Praha Jeruzalém

Herzogův návrh říká, že by koalice neměla většinu ve výběrové komisi, která jmenuje soudce Nejvyššího soudu.

Autor: Tal Heinrich 16. března 2023

Izraelský prezident Isaac Herzog ve středu představil svůj nástin kompromisu mezi koalicí a opozicí ohledně kontroverzní soudní reformy. V živě vysílaném projevu k národu Herzog předložil to, co nazval „lidovým plánem“.

Své vystoupení prezident zahájil vážným varováním: „Každý, kdo si myslí, že skutečná občanská válka s lidskými oběťmi je hranice, které bychom nikdy nemohli dosáhnout – nemá ponětí, o čem mluví. Právě nyní, v 75. roce nezávislosti Státu Izrael, je tato propast na dosah ruky. Dnes vám říkám to, co jsem řekl jim: občanská válka je červená linie! Nedovolím, aby k ní došlo! Za žádnou cenu.“

Herzogův podrobný alternativní rámec řešení krize byl zveřejněn na internetu a sociálních sítích. Označil jej za „příležitost k vyváženému, moudrému a konsensuálnímu ústavnímu řešení“.

Hlavní návrhy v plánu se týkají složení výběrové komise, která jmenuje soudce nejvyššího soudu v zemi, role generálního prokurátora a také definice základního zákona a pravomoci soudu rušit rozhodnutí parlamentu.

Zde jsou některé z klíčových návrhů:

– Výbor pro výběr soudců bude mít podle návrhu izraelského prezidenta 11 členů. Koalice v něm nebude mít většinu. Výbor bude vybírat soudce Nejvyššího soudu minimálně sedmi hlasy.

– Nejvyšší soud může rozhodnout o neplatnosti zákona v rozšířeném senátu složeném z nejméně 11 soudců, a to nejméně dvoutřetinovou většinou.

– Pro změnu ustanovení základního zákona bude ve všech čtyřech čteních nutná většina 80 poslanců.

– Rozhodnutí vlády na plénu v politických otázkách a jmenování ministrů nebude soud přezkoumávat pouze podle kritéria rozumnosti.

– Stanovisko generálního prokurátora a právních poradců ministerstev k zákonu je závazné pro úřady, resorty a agentury, v nichž působí.

– Stanoví se dohodnutá osnova právních předpisů o vojenské službě nebo civilně-národní službě.

 „Rámec, který dnes předkládám, představuje zlatou střední cestu, která vhodným, spravedlivým, vyváženým a konstruktivním způsobem zohledňuje tyto perspektivy, přesvědčení, obavy a úzkosti. Odráží zónu shody a co největšího společného základu,“ prohlásil Herzog.

Dále uvedl, že „lidová směrnice“ řeší důležitou potřebu rozmanitosti v justici a zavazuje justici k nezbytným a opožděným změnám. Zároveň „zakotvuje spravedlivý a vyvážený vztah mezi jednotlivými složkami moci“ a zavazuje se k dodržování zásad Deklarace nezávislosti a dělby moci.

„Jak jsem již řekl: pokud zvítězí pouze jedna strana, Stát Izrael prohraje. V tomto rámci neexistuje vítězná a poražená strana. Jedná se o rámec, v němž veškeré vítězství připadá Státu Izrael,“ dodal Herzog.

Reakce na prezidentův návrh

Premiér Benjamin Netanjahu prezidentův návrh odmítl a poté odletěl do Berlína. Netanjahu to řekl novinářům: „Na věcech, které prezident navrhuje, se koalice nedohodla a ústřední prvky návrhu, který nabídl, jen udržují stávající situaci a nepřinášejí potřebnou rovnováhu mezi pilíři moci.“

Lídři koalice vydali společné prohlášení, v němž Herzogův návrh označili za „jednostranný, neobjektivní a nepřijatelný“. Podle nich „ignoruje základní problémy“.

Ministryně dopravy Miri Regevová na Twitteru uvedla, že prezidentův rámec je „urážkou inteligence veřejnosti“.

Předseda Knesetu Amir Ohana uvedl, že předložená osnova „neposkytuje odpověď na neduhy vztahů mezi soudnictvím, Knesetem a vládou“.

„Máme odpovědnost vůči suverénovi (lidu). Máme odpovědnost za demokracii a vládu lidu,“ dodal.

Předseda opozice Jair Lapid slíbil, že se Herzogovým plánem bude zabývat „s respektem“. Obvinil koalici z projevu „pohrdání prezidentskou institucí, naprostého pohrdání vážností okamžiku a vymazání myšlenky, že jsme jeden národ“.

Strana národní jednoty vedená Bennym Gantzem oznámila, že souhlasí s realizací prezidentova návrhu.

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett na Twitteru napsal, že „jako člen pravicového tábora, který o právní reformě hovoří již jakákoli léta, není tento nástin splněním všech mých snů“.

Přesto vyzval opozici a koalici, aby prezidentův nástin přijaly a ukončily tak krizi.

16.03.2023 06:00 Daniel Žingor91

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.