Praha Jeruzalém

Christiane Amanpourová ze CNN ignoruje průzkumy veřejného mínění, které ukazují, že jen málo palestinských Arabů podporuje dvoustátní řešení, a tvrdí, že většina podporuje mírové soužití.

Autor: David M. Litman, The Algemeiner, 1. března 2023

V dalším projevu toho, že Christiane Amanpourová upřednostňuje své pohrdání Izraelem před novinářskou poctivostí, moderátorka CNN zřejmě zfalšovala výsledky průzkumu veřejného mínění, aby lživě naznačila, že palestinská strana podporuje dvoustátní řešení s Izraelem.

Její komentáře zazněly během rozhovoru s bývalou izraelskou velvyslankyní Yael Germanovou 14. února 2023. Ke konci rozhovoru se Amanpourová velvyslankyně Germanové zeptala: „Chci od vás jako od diplomatky vědět, zda existuje nějaká naděje na něco, co by připomínalo jednání o dvoustátním řešení, vzhledem k tomu, že osady a věřící v osady jsou nyní povzbuzeni svými podporovateli, kteří jsou ve vládě?“.

Velvyslankyně Germanová odpověděla poukazem na neochotu palestinských představitelů přistoupit na opakované nabídky státnosti a žít po boku Izraele. Argumentovala také tím, že palestinský lid obecně odmítá přijmout existenci židovského státu.

Amanpourová nejprve reagovala bagatelizováním rozsahu palestinského odmítání židovského státu s tím, že tomu věří jen „někteří lidé“, a poté, aniž by uvedla konkrétní zdroj, tvrdila: „Poslední průzkumy veřejného mínění z palestinské strany také ukazují, že si přejí mírové řešení v podobě dvou států, které by s vámi koexistovaly.“

Není jasné, na jaké „nejnovější průzkumy“ se mohla Amanpourová odvolávat, když každý významný nedávný průzkum z palestinské strany ukazuje pravý opak.

Nedávné průzkumy Palestinského centra pro výzkum politiky a průzkumy (PCPSR) se sídlem v Ramalláhu trvale ukazují nízkou podporu dvoustátního řešení. Průzkum z června 2022 ukázal, že koncept dvoustátního řešení podporuje pouze 28 % Palestinců. V září tento podíl vzrostl na 37 %, ale v prosinci opět klesl na 32 %.

Totéž ukazují i další palestinské průzkumy veřejného mínění. Průzkum ze srpna 2021, který provedla organizace Arab World for Research & Development (AWRD) se sídlem v Ramalláhu, zjistil, že princip dvoustátního řešení podporuje pouze 36 % Palestinců. Průzkum palestinské organizace Jerusalem Media & Communication Center (JMCC) z července 2022 zjistil, že pouze 26 % dotázaných preferuje dvoustátní řešení.

Tyto údaje dále potvrzují údaje z průzkumu The Washington Institute for Near East Policy (TWI), který v červnu 2022 zjistil, že pouze 37 % Palestinců z Gazy a 25 % Palestinců z Judska a Samaří by „rozhodně přijalo“ nebo „pravděpodobně přijalo“ princip „dvou států pro dva národy“.

Průzkumy PCPSR rovněž vyvracejí představu, že „palestinská strana“ usiluje o mírové řešení. Jak ukázal průzkum z prosince 2022, „většina 55 % podporuje návrat k ozbrojené intifádě“. V červnu a září 2022 to bylo 55 %, respektive 48 %. TWI v červnu 2022 zjistila, že přibližně 70 % Palestinců v Gaze a 61 % Palestinců v Judeji a Samaří buď rozhodně, nebo spíše souhlasí s tím, že „Palestinci by měli přejít k nové intifádě a ozbrojený boj učinit svou hlavní prioritou“.

Průzkum PCPSR z prosince 2022 rovněž zjistil, že 72 % Palestinců „podporuje vytváření ozbrojených skupin, jako je ‚Lví doupě’“, což byla teroristická organizace, která stojí za značnou částí nárůstu teroristických útoků v posledním roce, včetně vyslání šestnáctiletého mladíka k útoku na židovské věřící.

Vzhledem k těmto konzistentním zjištěním poměrně respektovaných palestinských průzkumů veřejného mínění se zdá pravděpodobné, že Amanpourová zcela vykonstruovala zjištění z neexistujících „nejnovějších průzkumů“. Žádost o zdůvodnění zaslaná Amanpourové zatím zůstala bez odpovědi.

I kdyby skutečně existoval nejnovější průzkum veřejného mínění, který by vykazoval dramaticky odlišné výsledky než konzistentní údaje PCPSR, AWRD, TWI a JMCC, bylo by intelektuálně nepoctivé vynechat jakoukoli zmínku o dalších „nejnovějších průzkumech“, které jsou v rozporu s preferovanými výsledky z pohledu Amanpourové.

David M. Litman je výzkumným analytikem ve Výboru pro přesnost zpravodajství a analýzu Blízkého východu (CAMERA), kde se verze tohoto článku objevila poprvé.

03.03.2023 05:43 Daniel Žingor144Zdroj: World Israel News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.