Praha Jeruzalém

Podíl Palestinců, kteří dávají přednost izraelské svrchovanosti nad Jeruzalémem, se od roku 2010 více než ztrojnásobil.

Od: United with Israel, 6. března 2023

Podle výsledků nedávno zveřejněného průzkumu Palestinského centra pro politiku a průzkum veřejného mínění (PCPSR) se sídlem v Ramalláhu preferuje izraelskou svrchovanost nad Jeruzalémem více Palestinců než kdykoli předtím.

Naposledy byl průzkum proveden v roce 2010 a podíl palestinských respondentů, kteří preferovali izraelskou svrchovanost, činil pouze 6 %. V roce 2022 se toto číslo zvýšilo na 19 %.

V roce 2010 činil podíl palestinských respondentů, kteří preferovali palestinskou suverenitu, 52 %. V roce 2022 toto číslo kleslo na pouhých 38 %.

I když se může jednat o zajímavá čísla, PCPSR shromáždil také znepokojivé údaje týkající se palestinských postojů k teroru a násilí.

Konkrétně průzkum PCPSR z prosince 2022 ukázal, že 72 % Palestinců podporuje vytváření ozbrojených skupin, jako je „Lví doupě“, které páchalo hrůzné vraždy namířené proti Izraelcům, přičemž nejméně v jednom případě použilo mladistvého útočníka.

Zatímco stejný průzkum PCPSR zjistil, že 32 % Palestinců podporuje dvoustátní řešení, průzkum palestinské organizace Jerusalem Media & Communication Center (JMCC) z července 2022 zjistil, že 26 % Palestinců dává přednost dvoustátnímu řešení. Údaje z průzkumu Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku (TWI) z června 2022, který zjistil, že pouze 37 % Palestinců z Gazy a 25 % Palestinců ze Západního břehu by „rozhodně přijalo“ nebo „pravděpodobně přijalo“ koncept „dvou států pro dva národy“.

Mezitím průzkum Arabského světa pro výzkum a rozvoj (AWRD) se sídlem v Ramalláhu ze srpna 2021 zjistil, že řešení dvou států podporuje pouze 36 % Palestinců.

Průzkumy hodnotící postoje Palestinců k míru a násilí se nedávno vrátily do centra pozornosti, když přední mediální hlídací pes obvinil Christiane Amanpourovou ze CNN z falšování výsledků průzkumů, aby vytvořil falešný dojem, že Palestinci podporují mír s Izraelem.

Konkrétně se Výbor pro přesnost zpravodajství a analýzy na Blízkém východě (CAMERA) ohradil proti tvrzení Amanpourové, která v únoru v rozhovoru s bývalou izraelskou velvyslankyní ve Francii Yael Germanovou prohlásila, že „poslední průzkumy z palestinské strany ukazují, že chtějí mírové řešení a koexistenci dvou států s vámi“.

CAMERA reagovala: „Není jasné, na jaké ‚nejnovější průzkumy‘ se Amanpourová mohla odvolávat, vzhledem k tomu, že každý významný nedávný průzkum z palestinské strany ukazuje pravý opak.“

Amanpourová se odvolávala na „nejnovější průzkumy“, když Němec odkazoval na historické odmítání palestinských představitelů přijmout několik nabídek státnosti. Zdálo se, že Amanpourová popírá jak to, že odmítavý postoj vedl Palestinskou samosprávu, tak to, že Palestinci obecně odmítají přijmout existenci židovského státu.

Podle organizace CAMERA „pravděpodobně Amanpourová zcela vyfabulovala zjištění z neexistujících ‚nejnovějších průzkumů‘. Žádost o zdůvodnění zaslaná Amanpourové zatím zůstala bez odpovědi.“

07.03.2023 05:32 Daniel Žingor155Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.