Praha Jeruzalém

Protestující opět zapálili ohně na Ayalonově dálnici.

Od: World Israel News, 11. března 2023

Podle organizátorů protestů se v Tel Avivu a dalších izraelských městech v sobotu večer již desátý týden po sobě sešlo rekordních 500 000 lidí, kteří protestovali proti kontroverznímu vládnímu plánu na revizi levicového soudnictví v zemi.

Zatímco v Tel Avivu se jako obvykle konal největší protest, rekordní účast zaznamenala i další města. V Haifě vyšlo na 50 000 demonstrantů, což je o 15 000 více než předchozí sobotní večer, zatímco v Ra’ananě vyšlo do ulic 9 000 lidí. Beeršeba, známá jako bašta pravicového křídla, zaznamenala rekordní účast 10 000 protestujících.

Několik stovek demonstrantů v Tel Avivu prorazilo bariéru a vběhlo na dálnici Ayalon ve snaze zablokovat dopravu, stejně jako minulý týden, což skončilo několika zatčeními.

Protestující zapálili na dálnici oheň.

Protestující jásali a tleskali při účasti velitele telavivského okresu Amichaje Esheda na shromáždění. Policejní komisař Kobi Šabtaj ho – na žádost ministra národní bezpečnosti Itamara Ben Gvira, který Eshedovi vyčítal příliš měkký postup vůči protestujícím – odvolal z funkce, ale zablokoval to generální prokurátor Gali Baharav-Miara, podle něhož je zákonnost tohoto kroku nejasná. Šabtaj v sobotu večer prohlásil, že „udělal chybu“, když Ešeda odvolal.

Vůdci protestů oznámili, že čtvrtek bude „Dnem stupňujícího se odporu“. Ve středu mají protestující v plánu narušit Netanjahuův let do Berlína, stejně jako se o to pokusili – ale nakonec neuspěli – při letu izraelského vůdce do Říma minulý týden.

12.03.2023 05:37 Daniel Žingor88Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.