Praha Jeruzalém

Diskuse v Radě bezpečnosti znamená „hmatatelné zhoršení tónu Ruska vůči Izraeli“, uvedl představitel ministerstva zahraničí.

Od: World Israel News, 18. března 2023

Protiizraelsky naladěná Rada bezpečnosti OSN v pátek projednávala údery IDF v Sýrii na žádost Ruska, což je poslední náznak rostoucího napětí mezi Moskvou a Jeruzalémem.

Slyšení přišlo v souvislosti s prodejem obranného vojenského vybavení Kyjevu poprvé od ruské invaze na Ukrajinu, informovaly Channel 13 news.

Ruský zástupce na slyšení uvedl, že „násilné útoky ze strany Izraele ovlivňují celý region a musí přestat. Jednostranné akce Izraele ovlivňují celý region. Rada bezpečnosti by se měla snažit předat Izraeli v této věci jasný vzkaz“.

Izraelské ministerstvo zahraničí se obává, že se Rusko pokusí v Radě bezpečnosti prosadit rezoluci proti Izraeli. Nejmenovaný představitel ministerstva řekl serveru Channel 13 news: „Ruskou žádost o diskusi (o úderech) jsme neočekávali – jde o hmatatelné zhoršení ruského tónu vůči Izraeli. Postup ruských kroků pozorně sledujeme.“

Rusko má v dubnu předsedat Radě bezpečnosti OSN v rámci plánované rotace křesel.

Izrael se staví na stranu války opatrně a je jednou z mála západních demokracií, které mají silné vazby jak s Ruskem, tak s Ukrajinou. Jeruzalém rovněž koordinuje všechny vojenské údery na íránské cíle v Sýrii s Moskvou.

19.03.2023 05:47 Daniel Žingor176Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    20. 3. 2023

    Odpovědět

    INu, dalo se to čekat, a v tomto si s RUskem bude notovat i většina EU...

    • Daniel Žingor

      20. 3. 2023

      Odpovědět

      Mno - reakci EU jsem tady moc (ani historicky) nezaznamenával - že to pro Izrael v Sýrii bude znamenat velký problém víme...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.