Praha Jeruzalém

Josep Borrell přirovnal palestinské teroristické útoky k protiteroristickým operacím izraelských obranných sil.

Od: JNS, 16. března 2023

Izraelští představitelé se nesetkají s vysokým představitelem Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepem Borrellem, pokud on sám navštíví židovský stát, a to v návaznosti na jeho výroky, v nichž přirovnal palestinské teroristické útoky k operacím prováděným Izraelskými obrannými silami.

Agentura Associated Press ve středu citovala izraelského představitele, který uvedl, že Borrell sice o návštěvu nepožádal, ale že by musel přijet jako soukromá osoba a od vlády by neočekával žádnou pomoc.

„Nemá to zakázáno,“ řekl tento představitel. „Nemyslíme si však, že je vhodná doba, aby přijel.“

Borrell minulý týden v článku na komentářovém webu Project Syndicate napsal, že „násilí ze strany izraelských osadníků na Západním břehu stále více ohrožuje životy a živobytí Palestinců – téměř vždy beztrestně.“

„Izraelské vojenské operace navíc často způsobují smrt civilních Palestinců, často bez vyvození účinné odpovědnosti; na okupovaném území se rozšiřují nelegální osady a křehký status quo týkající se svatých míst eroduje,“ napsal.

Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen v úterý v telefonickém rozhovoru s Borrellem tyto výroky kritizoval.

„Není tu žádný prostor pro srovnávání nebo vyvažování mezi oběťmi terorismu na izraelské straně a palestinskými teroristy podporovanými Palestinskou samosprávou,“ řekl Cohen.

Cohen rovněž kritizoval Borrella za úterní debatu v Evropském parlamentu ve francouzském Štrasburku nazvanou „Zhoršování demokracie v Izraeli a důsledky na okupovaných územích“, v níž zazněla ostrá kritika židovského státu z úst některých europoslanců, kteří vystoupili na pódiu.

Chladná slova na adresu Borrella přicházejí v době, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu podniká sérii diplomatických návštěv členských států Evropské unie. Minulý měsíc navštívil Francii a tento měsíc podnikne cesty do Itálie a Německa, než později v březnu odletí do Velké Británie.

17.03.2023 05:12 Daniel Žingor362Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

1 komentář

  1. Adam

    30. 3. 2023

    Odpovědět

    Úsměvné :). Pan Borell tenhle zákaz jistě přežije s úsměvem na rtech.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.