Praha Jeruzalém

Člen duchovního orgánu, který dohlíží a jmenuje nejvyššího íránského vůdce, údajně zemřel v nemocnici poté, co byl zastřelen v bance ve městě Babolsar.

Od: Reuters and Algemeiner Staff via The Algemeiner, 27. dubna 2023

V severní íránské provincii Mazandaran byl ve středu zavražděn člen vlivného íránského duchovního orgánu, informovala polooficiální tisková agentura Fars a dodala, že podezřelý vrah byl zadržen.

Abbasali Soleimani, rovněž bývalý zástupce nejvyššího íránského vůdce ajatolláha Alího Chameneího v převážně sunnitské provincii Sístán-Balúčistán, zemřel v nemocnici poté, co byl postřelen v bance ve městě Babolsar, uvedla Fars.

Shromáždění expertů je mocný duchovní orgán, který dohlíží na nejvyššího vůdce, jmenuje ho a teoreticky ho může odvolat.

Jižní provincie Sístán-Balúčistán, která hraničí s Pákistánem a Afghánistánem a patří k nejchudším íránským provinciím, čelila několik měsíců intenzivním protivládním protestům, které vyvolala zářijová smrt mladé Íránky ve vazbě.

28.04.2023 05:31 Daniel Žingor182Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

3 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    28. 4. 2023

    Odpovědět

    Tak mě napadlo, on se pokoušel vyloupit banku?

  2. Jaromír Vykoukal

    28. 4. 2023

    Odpovědět

    NO teda...

    • Daniel Žingor

      28. 4. 2023

      Odpovědět

      Jestli je to dáno "lidovou vzpourou" - potom by to mluvilo dost výrazně o tom, jaká je v Íránu nálada mezi běžnými obyvateli...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.