Praha Jeruzalém

„Miliony mých krajanů odmítají vražednou protiizraelskou a antisemitskou politiku režimu a vyzývají ke kulturní, vědecké a hospodářské výměně s Izraelem.“

Od: World Israel News, 17. dubna 2023

Rezá Pahlaví, exilový syn svrženého íránského šáha, během historické návštěvy Izraele v předvečer Dne památky obětí holocaustu prohlásil, že židovský stát a Írán budou budovat mír a přátelství.

„Jsme velmi rádi, že jsme zde, a jsme odhodláni pracovat na mírové a prosperující budoucnosti, kterou si lidé našeho regionu zaslouží,“ napsal na Twitteru při přistání se svou manželkou Jakimou na Ben-Gurionově letišti.

„Od Kýrových dětí až po děti Izraele budeme tuto budoucnost budovat společně, v přátelství,“ dodal bývalý korunní princ.

Islámská republika podle Pahlavího „neodráží vůli íránského lidu“.

„Íránský lid usiluje o vládu, která bude respektovat jeho dědictví, zachovávat lidská práva a respektovat náboženskou a kulturní rozmanitost, mimo jiné prostřednictvím obnovení míru a přátelství s Izraelem a ostatními sousedy Íránu,“ řekl.

„Miliony mých krajanů si ještě pamatují, jak žili po boku svých židovsko-íránských přátel a sousedů, než islámská revoluce roztrhala strukturu naší společnosti. Odmítají vražednou protiizraelskou a antisemitskou politiku režimu a vyzývají ke kulturní, vědecké a hospodářské výměně s Izraelem. Demokratický Írán bude usilovat o obnovení svých vazeb s Izraelem a našimi arabskými sousedy. Podle mého názoru je tento den blíže než kdy jindy.“

Pahlaví přijel do Izraele na žádost ministra zpravodajských služeb Gily Gamliela, aby vytvořil most mezi Izraelem a íránským lidem a vyjádřil společný odpor vůči režimu v Teheránu. Následník trůnu propaguje diskurs o situaci v oblasti lidských práv v Íránu a podporuje demokratické íránské vedení.

Írán a Izrael měly historické vazby až do svržení Pahlavího otce, bývalého šáha Mohammada Rezy Pahlavího, v roce 1979.

Pahlaví se přímo z Ben-Gurionova letiště vydal na národní ceremonii ke Dni památky obětí holocaustu v Jad Vašem, kde premiér Benjamin Netanjahu pronesl projev, v němž přirovnal nacisty k režimu ajatolláhů v Íránu.

„Je pro mě obzvlášť významné být zde v den #YomHaShoah, izraelského Dne památky obětí holocaustu. Dnes se připojím k přeživším holocaustu a jejich rodinám v @yadvashem, abychom pomohli udržet památku obětí holocaustu živou. Jak řekl spisovatel Elie Wiesel, bez paměti není naděje.“

Pří obřadu se Pahlaví postavil při izraelské hymně a poté se setkal s Netanjahuem a jeho manželkou Sarah.

Gamliel poznamenal, že Pahlaví byl „nejvýznamnější íránskou osobností, která kdy přijela na veřejnou návštěvu Izraele. Oceňujeme, že korunní princ vyjádřil solidaritu s občany Izraele tváří v tvář závažným teroristickým útokům, které má na svědomí Írán.“

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání otázky týkající se Pahlavího návštěvy smetl ze stolu.

„Ani osoba, kterou jste zmínil (Rezá Pahlaví), ani účel této cesty, ani místo, kam chce cestovat, nejsou hodny diskuse,“ řekl.

18.04.2023 05:21 Daniel Žingor239Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

4 komentáře

  1. Jan Hora

    19. 4. 2023

    Odpovědět

    Jen mi přijde podivná formulace "na příkaz ministra".

    • Daniel Žingor

      20. 4. 2023

      Odpovědět

      OK - díky - opraveno :)

  2. Jaromír Vykoukal

    18. 4. 2023

    Odpovědět

    TO by byla asi největší událost v té části světa za posledních 30 let.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.