Praha Jeruzalém

Při útoku automobilem byli vojáci zraněni lehce, středně těžce a těžce. Teroristou byl příslušník bezpečnostních sil Palestinské autonomie, který byl na místě zabit.

Od: Israel National News 1. dubna 2023, 23:43

IDF potvrdila, že tři vojáci byli v sobotu večer zraněni při taranování teroristou u města Bejt Ummar v Guš Eciónu jižně od Jeruzaléma. Podle IDF byl jeden voják zraněn těžce, další voják středně těžce a třetí lehce.

Terorista byl zastřelen.

Tři oběti byly převezeny do jeruzalémských nemocnic Hadassah Ein Kerem a Shaare Zedek.

Podle palestinských zpráv byl terorista v Mahmud Raaud Naif Biradaia, 23 let, příslušník bezpečnostních sil Palestinské samosprávy z vesnice Surif nedaleko Hebronu.

Ariel Rabi a Eli Gertener, zdravotníci MDA, kteří ošetřovali zraněné, vzpomínají: „Když jsme dorazili na místo, viděli jsme tři mladé muže ve věku kolem 20 let, jak leží s plným vědomím a zraněními na končetinách. Na místě jsme jim poskytli okamžitou lékařskou péči včetně obvazů a léků a s pomocí lékařského týmu IDF jsme je evakuovali do nemocnice v těžkém, středně těžkém a lehkém stavu.“

Na útok reagoval předseda regionální rady Guš Ecion a šéf rady Ješa Šlomo Ne’eman: „Naši nepřátelé opět zvedli hlavu a pokusili se zavraždit Židy jen proto, že jsou Židé, a připomněli nám hmatatelné hrozby vůči nám. Je nepochopitelné, jak se náboženský svátek (ramadán) mění ve svátek teroristických útoků. Budeme pokračovat ve výstavbě a rozvoji v celé Judeji a Samaří a cestovat po izraelských silnicích beze strachu. Zraněným přejeme brzké uzdravení a budeme se za ně modlit.“

Předseda Jisrael Bejtejnu poslanec Avigdor Liberman, který v oblasti žije, poznamenal: „Přeji (zraněným) brzké uzdravení a blahopřeji vojákům brigády Givati a IDF k likvidaci podlého teroristy.“

Šéf opozice Jair Lapid prohlásil: „Dnes večer došlo v Guš Eciónu k vážnému teroristickému útoku. Posílám přání brzkého uzdravení zraněným a podporu jejich rodinám. S terorem je třeba se vypořádat tvrdou rukou a důsledně věřím, že bezpečnostní složky budou i nadále odhodlaně bojovat proti teroru a obnoví klid pro obyvatele.“

V pátek večer zabili příslušníci pohraniční policie na Chrámové hoře v Jeruzalémě Muhammada al-Saibiho, 26letého studenta medicíny z izraelského arabského města Hura, poté, co se jednomu z policistů pokusil ukrást zbraň.

Podle policistů na místě činu al-Saibi vzal zbraň, namířil ji na hlavu jednoho z policistů a zahájil palbu směrem k dalším policistům.

Útoky přišly dva týdny před začátkem muslimského měsíce ramadánu, tedy v době, kdy v minulosti docházelo k nárůstu teroristických incidentů.

02.04.2023 06:13 Daniel Žingor105Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.