Praha Jeruzalém

„Odsuzuji hanebné činy Izraele proti… muslimům.“

Od: World Israel News, 9. dubna 2023

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl svému íránskému protějšku Ebrahimu Raisimu, že „by se islámský svět měl sjednotit proti izraelským útokům v Palestině“, uvedla jeho kancelář.

Oba lídři rovněž jednali o střetech mezi palestinskými výtržníky a izraelskou policií u mešity al-Aksá, při nichž se stovky maskovaných mladíků zabarikádovaly uvnitř mešity al-Aksá pomocí pyrotechniky, obušků a projektilů.

Střety vedly k dalším násilnostem ze strany teroristické skupiny Hamas. Teroristé v pásmu Gazy vypálili v noci na čtvrtek na Izrael 44 raket, což vedlo k odvetným úderům IDF v enklávě ovládané Hamásem.

Frakce Hamásu v Libanonu vypálily dříve ve čtvrtek 34 raket na severní Izrael.

Erdogan označil akce izraelské policie v mešitě za „červenou linii“ a zdůraznil svému íránskému protějšku, že „by měl zvítězit zdravý rozum, aby se zabránilo nové spirále násilí“, uvedl jeho úřad.

„Odsuzuji podlé činy proti první qible muslimů ve jménu mé země a mého lidu a vyzývám, aby byly útoky co nejdříve zastaveny,“ uvedl s odkazem na skutečnost, že muslimové se nejprve modlili směrem k Jeruzalému, než přešli k Mekce.

Erdogan rovněž vyzval Raisiho, aby „společně pokračovali v úsilí na mezinárodních platformách, zejména v Organizaci islámské spolupráce (OIC) a OSN, o zachování statusu svatých míst“.

„Podle Erdogana je důležité prokázat jednotu, zejména tváří v tvář nedávným činům, jako je pálení svatého Koránu v evropských městech,“ dodal.

Spojenectví mezi Tureckem a Íránem i Erdoganova ostrá kritika Izraele pravděpodobně poškodí nedávno obnovené vztahy mezi Ankarou a Jeruzalémem.

10.04.2023 05:53 Daniel Žingor193Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.