Praha Jeruzalém

Největší raketový útok za poslední roky v době, kdy Izrael slaví svátek Pesach.

Od: All Israel News 6. dubna 2023

Ve čtvrtek pozdě odpoledne – první den svátku Pesach – se po celém severním Izraeli rozezněly letecké sirény, protože Izraelské obranné síly oznámily, že z Libanonu bylo na Izrael vypáleno 34 raket, z nichž 25 zachytily systémy protivzdušné obrany Iron Dome.

Pět raket údajně dopadlo na izraelské území a způsobilo škody a nejméně jedna osoba byla zraněna střepinami, uvádějí místní média. IDF zatím nezveřejnila všechny údaje týkající se ostatních raket, zatímco na videích na sociálních sítích byly k vidění záběry zachycených raket systému Iron Dome.

V důsledku přívalu raketových útoků vypukla v severní oblasti řada požárů, na jejichž uhašení údajně pracují izraelští hasiči a záchranáři.

Vzdušný prostor v severním Izraeli je v současné době uzavřen pro všechny civilní lety, dokud nebude situace pod kontrolou.

K poslednímu významnému raketovému útoku na Izrael z Libanonu došlo v roce 2021, kdy Hizballáh vypálil 19 raket na severní oblast Izraele. K poslednímu většímu raketovému útoku došlo během druhé libanonské války v roce 2006.

Raketové útoky přišly jen den poté, co teroristické skupiny v pásmu Gazy vypálily rakety na jižní hranici Izraele, údajně v reakci na střety mezi izraelskou policií a Palestinci u mešity Al Aksá v úterý večer. Od tohoto incidentu se izraelské bezpečnostní složky obávají eskalace násilí.

Izraelské letectvo ve středu rovněž zasáhlo několik míst v Gaze v reakci na rakety vypálené z pásma včera brzy ráno.

K odpovědnosti se podle této zprávy nepřihlásila žádná skupina, ale libanonský Hizballáh včera naznačil, že je ochoten se spolu s palestinskými teroristickými skupinami podílet na konfliktu proti Izraeli.

V libanonských sociálních médiích se objevily roztroušené zprávy, podle nichž byly dnešní útoky odvetnou reakcí na zabití dvou členů Hizballáhu izraelskými leteckými údery v Sýrii počátkem tohoto týdne.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se setkal s vysokými představiteli obrany, aby koordinoval reakci.

Tato zpráva se vyvíjí…

07.04.2023 05:26 Daniel Žingor153Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.