Praha Jeruzalém

Odpůrci soudní reformy pořádali protest na podporu bývalého předsedy Nejvyššího soudu Aharona Baraka, který během zpěvu izraelské hymny ronil slzy.

Od: Israel National News 21. dubna 2023 12:02

Tisíce lidí, kteří se staví proti vládou navrhované soudní reformě, ve čtvrtek večer demonstrovaly před domem bývalého předsedy Nejvyššího soudu Aharona Baraka, který patří k hlasitým odpůrcům reformy.

Když Barak vyšel ze svého domu, protestující směrem k němu vykřikovali „děkujeme“. Později demonstranti před Barakovým domem zazpívali izraelskou hymnu Hatikva a bylo vidět, jak Barak během zpěvu roní slzy.

Barak, který v letech 1995-2006 zastával funkci předsedy Nejvyššího soudu, poprvé použil termín „ústavní revoluce“.

Barakův přístup, který byl v průběhu let přijat Nejvyšším soudem a široce kritizován, říká, že ústavní revoluce vynesla hodnoty, jako je právo na rovnost, svoboda zaměstnání a svoboda projevu, do pozice normativní nadřazenosti, a tím dala soudům (nejen Nejvyššímu soudu) možnost rušit právní předpisy, které jsou v rozporu s právy zakotvenými v základních zákonech.

V důsledku toho Barak rozhodl, že Stát Izrael se změnil z parlamentní demokracie na ústavní parlamentní demokracii v tom smyslu, že jeho Základní zákony mají být vykládány jako jeho ústava.

Ve středu se stovky pravicových aktivistů zúčastnily „pochodu svobody“ vedeného organizací Im Tirtzu, který byl zakončen demonstrací před Barakovým domem.

Matan Jerafi, koordinátor hnutí Im Tirtzu, řekl: „Nastal čas, aby Aharon Barak pochopil, že nesmí pošlapat rozhodnutí lidu. Lid si zvolil soudní reformu, a to je to, co se musí stát.“

21.04.2023 05:21 Daniel Žingor79Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.