Praha Jeruzalém

Izraelský premiér promluvil v Jad Vašem na slavnostním zahájení Dne památky mučedníků a hrdinů holocaustu.

Od: JNS, 18. dubna 2023

Maďarský Žid, jehož celá rodina zahynula během holocaustu, byl poslán do různých koncentračních táborů. V rakouském Mauthausenu budil jeho i ostatní vězně každý den důstojník SS.

„Zdá se vám o Jeruzalému?“ řval na ně onen důstojník. „Nikdy se do Jeruzaléma nepodíváte. Jeruzalém uvidíte pouze skrze komíny pecí,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Tento Žid se však nevzdal, přežil holocaust a přestěhoval se do Izraele. V Jeruzalémě nežil, ale na toto město nikdy nezapomněl.

Založil velkou rodinu a jako starší muž začal pracovat u Západní zdi (Kotle), jak řekl Netanjahu, který 17. dubna promluvil na slavnostním zahájení státního Dne památky mučedníků a hrdinů holocaustu 2023 v Jad Vašem.

„To bylo největší vítězství nad nacisty,“ řekl Netanjahu. Při každodenní práci v Kotli muž, který před rokem a půl zemřel ve věku 95 let, cítil, že došlo k velkému obratu od holocaustu ke znovuzrození a vzkříšení.

„Skutečný symbol našeho vítězství nad nepřáteli,“ řekl Netanjahu.

Jizvy bolesti holocaustu zůstávají navždy, pokračoval. Přeživším však také řekl: „Vybrali jste si život. Věřili jste v dobro. Pomáhali jste ostatním.“ Mnozí z nich založili velké rodiny, poznamenal.

„Vrcholem tohoto vítězství je nezávislost naší 75leté země. Izrael je živoucí, svobodná, demokratická země s tolika úspěchy,“ řekl.

Minulá vítězství však nezaručují ta budoucí a čeká nás „neúprosný boj proti těm, kteří se nás snaží zabít“, varoval Netanjahu. Izrael podle něj nesmí připustit vznik jaderného Íránu a musí bojovat proti jeho teroristickým zástupcům všude kolem.

„Naši nepřátelé,“ prohlásil, „nás najdou stát bok po boku“.

19.04.2023 05:13 Daniel Žingor110Zdroj: United with Israel

2 komentáře

  1. Jan Hora

    19. 4. 2023

    Odpovědět

    Netanjahu je státník. A protože si myslím, že Konflikt je nevyhnutelný, přeji si, aby k němu došlo v době, kdy bude u moci.

    • Daniel Žingor

      20. 4. 2023

      Odpovědět

      ... ano - i v mých očích Netenjahu vyčnívá nad ostatními současnými politiky Izraele - a to nejen svými politickými schopnostmi. Hlavně mu přeju, aby zvládl současnou vnitropolitickou krizi...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.