Praha Jeruzalém

Ministr hospodářství Nir Barkat poznamenal, že rodina oběti teroru Lucy Dee se rozhodla darovat její orgány, zatímco Palestinská samospráva zaplatí jejím vrahům 1 milion dolarů.

Autor: Ben Rappaport, United with Israel, 13. dubna 2023

Izraelský ministr hospodářství Nir Barkat v úterý v rozhovoru pro CNN hovořil o teroristické vraždě Lucy Dee a jejích dcer Maii a Riny.

Trojici zastřelili teroristé v pátek, když jeli autem v údolí Jordánu. Dvacetiletá Maia a šestnáctiletá Rina byly zabity na místě, Lucy byla těžce zraněna. Byla převezena do nemocnice a později svým zraněním podlehla.

Pozůstalý manžel a otec rodiny, rabín Leo Dee, později oznámil, že zbývající členové rodiny se rozhodli darovat Lucyiny orgány.

V rozhovoru pro CNN Barkat poznamenal, že rozhodnutí rodiny Deeových darovat orgány ještě více zdůraznilo rozdíl mezi hodnotami Židů a hodnotami teroristů, kteří se je snaží zavraždit.

„Žel, když matka před několika hodinami zemřela, darovali (rodina Deeových) orgány, aby zachránili životy jiných lidí. A na druhé straně teroristé – víte, co dostanou od Palestinské samosprávy? Milion dolarů do konce života – za vraždění nevinných Židů,“ řekl.

„To je rozdíl mezi tím, když žijeme jako Židé, kteří usilují o život a vytvářejí lepší život pro ostatní lidi, a teroristy, kteří usilují jen o smrt. To je jediné, o co usilují,“ dodal Barkat.

Rabín Dee v úterý pro Israel National News vysvětlil, že se společně se svými třemi žijícími dětmi rozhodl darovat orgány své ženy poté, co obdržel zprávu o jejím úmrtí s tím, že její stav je takový, že její orgány mohou být darovány.

Uvedl, že toto rozhodnutí „bylo založeno na následující úvaze: Za prvé, můj posek (rabín) si ověřil halachot (židovské právo) a vysvětlil mi, že v jejím stavu je to… přijatelné, vlastně je to micva.“

„Pouze kosti a šlachy… by se neměly darovat. Všechno ostatní, co je život zachraňující, by se darovat mělo.“

„Za druhé, Lucy a já jsme o tom v minulosti diskutovali a jediný důvod, proč jsme neměli karty dárce orgánů, byl ten, že jsme se obávali, že kdybychom byli v zahraničí a měli dárcovské karty, že by nás nemocnice v Anglii nebo ve Švýcarsku mohla vypnout trochu dřív a ne halachickým způsobem, abychom dodali orgány,“ uvedl rabín Dee.

„Pět životů bylo zachráněno a dvě rohovky budou darovány, což je pro rodinu velmi dobrá zpráva, maximálně útěcha vzhledem k okolnostem,“ uzavřel.

16.04.2023 05:47 Daniel Žingor93Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.