Praha Jeruzalém

„Jedná se o rezervní zásoby Izraele pro případ války,“ říká bývalý ministr vlády. „Tento krok má větší význam ve světle hrozeb, které Izraeli hrozí na více scénách.“

Autor: Širit Avitan Cohen a Ariel Kahana, Israel Hayom prostřednictvím JNS, 27. dubna 2023

Objem americké munice skladované v Izraeli se kvůli válce na Ukrajině zmenšuje a není jasné, kdy bude doplněn, dozvěděl se Israel Hayom z izraelských zdrojů.

Na začátku tohoto roku bylo oznámeno, že sklady skladující americkou munici v Izraeli byly částečně využity, aby pomohly Ukrajině odrazit ruskou invazi. Tyto sklady jsou oficiálně označeny jako vojenské sklady USA a jako takové jsou podle dvoustranných dohod s Izraelem považovány za sklady na americké půdě. Dohoda mezi Jeruzalémem a Washingtonem po mnoho desetiletí spočívala v tom, že munice, která se zde nachází, bude vyčleněna pro Izrael v případě nouze, například pokud by židovský stát čelil velkému útoku podobného rozsahu jako v roce 1973 během jomkippurské války.

Podle zdrojů, které hovořily s deníkem Israel Hayom, byla část munice v posledních měsících vypravena přes přístav Ašdod, a to hlavně v sobotu, aby nevzbudila pozornost médií. Dodávky, které začaly za premiérů Naftaliho Bennetta a Jaira Lapida, pokračovaly až do posledních týdnů. Izraelské a zahraniční zdroje sdělily listu Israel Hayom, že munice byla stažena kvůli nedostatku rezervních zásob na Západě v důsledku pokračujících bojů na Ukrajině.

Změna priorit

Jeden z představitelů izraelské obrany uvedl, že Bílý dům se rozhodl přesunout zdroje na jinou frontu, ale vzhledem ke křehké bezpečnostní situaci Izraele v posledních týdnech by to mohlo mít neočekávané dopady. „Jedná se o izraelské rezervní zásoby pro dobu války,“ řekl bývalý ministr vlády. „Tento krok má větší důsledky ve světle hrozeb, které Izraeli hrozí na více frontách.“

To potvrdil i jeden z amerických představitelů, který listu Israel Hayom řekl, že „stále není jasné, kdy budou rezervy doplněny“.

Tento představitel dodal, že to závisí na tempu výroby v USA. Změna způsobu použití munice je také součástí amerického obratu směrem k Číně a Ukrajině, v jehož důsledku Washington klade menší důraz na Blízký východ.

Bývalí vysocí představitelé izraelské obrany poznamenali, že nový soubor priorit prezidenta Joea Bidena – včetně jeho chladného přístupu k premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, který veřejně prohlásil, že v dohledné době nebude pozván do Washingtonu – má přímé důsledky pro strategickou situaci Izraele v regionu. Podle představitelů kroky administrativy vůči Saúdské Arábii a státům Perského zálivu umožnily Íránu pokračovat v budování kapacit, což vedlo k obnovení vazeb sunnitských států s Teheránem a učinilo z Číny mnohem silnějšího hráče v regionu.

Výše uvedené podrobnosti potvrdila mluvčí IDF. V odpovědi na dotaz, který předložil deník Israel Hayom, IDF uvedla, že „americké vybavení uložené v Izraeli bylo v souladu s americkou žádostí předáno americkým ozbrojeným silám“. Úřad předsedy vlády a ministerstvo obrany nebyly pro komentář bezprostředně k dispozici.

28.04.2023 05:45 Daniel Žingor222Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Daniel Žingor

    28. 4. 2023

    Odpovědět

    Mno o tom psal ten generál v článku Co Írán chystá a plánuje? a co nemuselo být úplně zřetelné...

  2. Jaromír Vykoukal

    28. 4. 2023

    Odpovědět

    Americký majetek, americké rozhodování. Těžko to komentovat. Je zde ale jeden aspekt věci. Izrael si sám nevyrábí munici do zbraní které provozuje? Pokud ano měl by hledat sám cetu jak výrobu navýšit a vytvořit si zásobu sám. Spoléhat se na USA začíná být ošemetné.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.