Praha Jeruzalém

Předseda Palestinské autonomie v „Den Nakby“ tvrdí, že členství Izraele v OSN bylo podmíněno splněním rezolucí z let 1947 a 1949.

Autor: Gary Willig 15. května 2023 18:45 (GMT+3)

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás požadoval, aby OSN učinila bezprecedentní krok a pozastavila členství Izraele v této organizaci, pokud Izrael neustoupí jeho požadavkům na vytvoření palestinského arabského státu a přijetí milionů potomků uprchlíků z války za nezávislost v roce 1948.

V projevu na dnešním „Dni Nakby“, který se konal v OSN, Abbás prohlásil, že přijetí Izraele za člena OSN je podmíněno splněním plánu rozdělení OSN z roku 1947 a rezoluce Valného shromáždění č. 194, která vyzývá k tomu, aby se uprchlíci, kteří jsou ochotni žít v míru, mohli po válce vrátit do svých bývalých domovů. „Donucení Izraele k plnění těchto dvou rezolucí bylo podmínkou, předpokladem jeho tehdejšího členství v OSN. Žel však některé země – všichni víme, že o nich mluvíme, zmíníme se o nich později – v této organizaci záměrně bránily provádění těchto rezolucí v praxi, která podkopává spravedlnost, etiku a lidské hodnoty.“

„Žádáme dnes oficiálně, v souladu s mezinárodním právem a mezinárodními rezolucemi, aby Izrael tyto rezoluce respektoval, nebo aby pozastavil své členství v OSN, zejména proto, že Izrael nikdy nesplnil své závazky a předpoklady pro své členství v této organizaci, které se zavázal plnit,“ řekl.

Předseda Palestinské autonomie dále obvinil britskou a americkou vládu, že vytvořily stát Izrael, aby se „zbavily svých Židů“.

„Británie a Spojené státy nesou konkrétně politickou a etickou odpovědnost přímo za Nakbu palestinského lidu, protože se podílely na tom, že se náš lid stal obětí, když se rozhodly založit a zasadit do naší historické vlasti další entitu pro své vlastní koloniální cíle. Tyto země se chtěly zbavit svých Židů a těžit z jejich přítomnosti v Palestině,“ řekl Abbás.

Abbás dále uvedl, že pravicoví izraelští ministři „Ben-Gvir a Smotrich vyzývají k vyhánění Palestinců z jejich domovů, k demolici jejich domů a k jejich vysídlení, což dělá sama izraelská vláda v čele s kým? Vede ji Netanjahu.“

„Netanjahu a další a ještě horší lidé, Smotrich a Ben-Gvir, k tomu vyzývají. Někteří lidé vyzývají k masakrování Palestinců, a to je to, co se stalo v Huwaře,“ řekl.

Abbás falešně obvinil izraelského ministra národní bezpečnosti Itamara Ben-Gvira, že se ptá, proč nebyli obyvatelé Huwary zmasakrováni.

„Když se v Huwaře něco stalo, Ben-Gvir řekl: ‚Proč jste je nezmasakrovali? Takže to, co se stalo v Huwaře, zabíjení a vypalování domů a nemovitostí teroristickými gangy osadníků, se dělo pod ochranou izraelské armády,“ tvrdil.

Sionistické hnutí přijalo plán rozdělení z roku 1947, rezoluci č. 181, zatímco arabská strana jej odmítla a okamžitě zahájila útoky proti židovskému obyvatelstvu na území, které se mělo stát státem Izrael, ve snaze zabránit vzniku židovského státu. Jak plán rozdělení, tak rezoluce 194 byly rezolucemi Valného shromáždění, které jsou právně nezávazné a pro přijetí Izraele za člena OSN irelevantní, což je v rozporu s Abbásovým tvrzením.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan zaslal před dnešním „Dnem Nakby“ dopis všem velvyslancům OSN, v němž je vyzval k bojkotu této akce.

„Dne 14. května 1948 vyhlásil Stát Izrael svůj vznik v souladu s plánem OSN na rozdělení z roku 1947. Arabské státy, včetně Palestinců žijících v Izraeli, plán rozdělení odmítly a bezprostředně po vyhlášení nezávislosti Izraele vtrhlo do Izraele pět arabských armád s cílem vyhladit vznikající stát,“ začíná dopis a dodává: „O 75 let později, v pondělí 15. května, si OSN připomene významnou událost izraelské nezávislosti nikoliv oslavou Izraele a jeho úspěchů, ale spíše uspořádáním zvláštní akce ve Valném shromáždění, která vznik Izraele označí za Nakbu – arabsky katastrofu.“

Dopis dále pokračuje: „Myšlenka, že by mezinárodní organizace mohla označit vznik jednoho ze svých členských států za katastrofu nebo neštěstí, je děsivá a odpudivá. Tato událost je zjevným pokusem o překroucení historie a opomíjí skutečnost, že ti, kteří se vykreslují jako oběti, byli ve skutečnosti agresory, kteří zahájili válku na pěti frontách proti nově vzniklému státu Izrael. Toto děsivé falšování nelze v žádném případě schvalovat.“

Erdan se obrátil na své kolegy velvyslance a řekl: „Ti, kdo se účastní jednostranných pokryteckých iniciativ, jako je ohavná akce konaná 15. května, slouží pouze k podpoře antisemitské praxe, kdy je na židovský stát kladen jiný metr než na kterýkoli jiný členský stát. Nejenže se tím schvaluje nenávist k Židům, ale dává se tím také zelená Palestincům, aby nadále zneužívali mezinárodní orgány k prosazování svého pomlouvačného příběhu. Účast na jednostranných palestinských iniciativách, které falešně označují Izrael za zdroj všeho zla, nepřibližuje konflikt k jeho ukončení, ale slouží pouze k rozdmýchávání napětí.“

16.05.2023 05:09 Daniel Žingor114Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

1 komentář

  1. Jan Hora

    16. 5. 2023

    Odpovědět

    Myslím si, že členství v OSN je docela diskreditující. Význam má, ale nez OSN, co si budem povídat, by nám bylo lépe.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.