Praha Jeruzalém

Pochod Jeruzalémem slouží jako záminka ke konfliktu, například v roce 2021, kdy Hamás vypálil na Izrael více než 4 000 raket.

Od: All Israel News 16. května 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí uvedl, že tradiční pochod s vlajkami na Den Jeruzaléma tento čtvrtek, k němuž se obvykle připojují desítky tisíc účastníků, převážně z řad izraelské národně-náboženské komunity, bude moci projít muslimskou čtvrtí Starého města v Jeruzalémě.

„Pochod s vlajkami bude pokračovat podle plánu, jako obvykle, po své trase,“ řekl Netanjahu během setkání se svou politickou stranou Likud.

Očekává se, že Izrael nasadí více než 2 000 policistů, aby chránili účastníky pochodu a udržovali klid během průvodu, který je každoročně zdrojem napětí. Očekává se, že letos bude napětí větší než obvykle, a to kvůli nedávno uzavřenému příměří mezi Izraelem a palestinskou frakcí Islámský džihád po pěti dnech bojů a více než 1 500 raketách vypálených na Izrael z pásma Gazy.

Podle Ahmeda Fouada, akademika specializujícího se na izraelské záležitosti a člena egyptské Rady pro zahraniční věci, „skutečnou zkouškou stability příměří bude pochod s vlajkami, který pokud projde muslimskou čtvrtí – očekávám střety.“

Pochod s vlajkami totiž sloužil jako záminka ke konfliktu, stejně jako v roce 2021, kdy ho teroristická skupina Hamás využila k odpálení více než 4 000 raket na Izrael. Izraelská armáda odpověděla jedenáctidenní vojenskou kampaní nazvanou Operace Strážce hradeb.

Podle arabských médií, která v pondělí informovala, že několik palestinských frakcí již pohrozilo, že na Den Jeruzaléma zaútočí na Izrael, hrozí nová „mohutná kampaň“.

Podle libanonských novin Al-Akhbar se frakce vyjádřily, že jsou schopny zahájit novou kampaň, aby „zabránily změně reality“ v mešitě al-Aksá.

Palestinské frakce rovněž uvedly, že by mohly zahájit kampaň o Jeruzalém, která „by byla mohutnější, v širším měřítku, používala by větší palebnou sílu a neomezovala by se na frontu v Gaze. Zdůraznily také svou ostražitost v souvislosti s jakýmkoli vývojem na Chrámové hoře a objasnily, že otázka pochodu s vlajkami v Jeruzalémě nebyla v nedávném příměří řešena,“ uvádí izraelské zpravodajství i24news.

Podle Jewish News Syndicate „palestinské kampaně na sociálních sítích nyní vyzývají ke zmaření přehlídky vlajek. Duchovní šíří videa vyzývající k zásahům proti Židům pochodujícím v jeruzalémském Starém městě, včetně demonstrací, protestních shromáždění, a prosazuje se průvod od Damašské brány na Chrámovou horu s palestinskými vlajkami. Vybízejí také ke konfrontacím s izraelskými vojáky na potenciálních místech střetu.“

Mezitím se na konferenci objevil tajemník gen. Hassan Nasralláh z libanonské organizace Hizballáh, íránské zástupné teroristické organizace, která slíbila zlikvidovat Izrael, prohlásil, že Netanjahu „zaútočil na Gazu ve snaze uniknout vnitřnímu rozkolu a zabránit rozpadu své koalice“.

Nasralláh zmínil likvidace několika vysokých vojenských velitelů Islámského džihádu v uplynulém týdnu a pochválil vedení Islámského džihádu a různých palestinských frakcí slovy: „Stejně jako ostatní palestinské frakce odporu má Islámský džihád schopnost najít náhradu za všechny vojenské nebo politické vůdce, kteří byli ztraceni na bojišti.“

Nasralláh vyjádřil pevnou podporu teroristické skupiny palestinským frakcím.

„Jsme ve stálém kontaktu s vedením odporu v Gaze a nebudeme váhat pomoci, kdykoli to bude vyžadovat odpovědnost,“ dodal.

Hizballáh nemusí nutně pronášet plané hrozby. V dubnu tato íránská zástupná skupina zahájila ofenzívu proti Izraeli a vyslala na něj více než 30 raket – většinu z nich zachytily izraelské systémy protivzdušné obrany Iron Dome – v největší ofenzívě Hizballáhu proti židovskému státu od roku 2006, přičemž většinu z nich zachytily izraelské systémy protiraketové obrany Iron Dome.

Den Jeruzaléma v Izraeli připomíná dobytí a anexi východního Jeruzaléma ve válce v roce 1967 a je oslavou této události. Pochod s vlajkami považují palestinské frakce za nacionalistickou židovskou provokaci, jejímž cílem je „judaizovat“ město.

17.05.2023 05:10 Daniel Žingor122Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.