Praha Jeruzalém

V srpnu se v Izraeli začne natáčet významný filmový projekt, který bude vyzdvihovat izraelské vítězství v roce 1967.

Autor: Gabe Friedman, JTA 16. května 2023 14:58

V prestižním filmovém projektu zachycujícím vítězství Izraele v šestidenní válce v roce 1967 by mohla hrát herečka Yael Grobglasová.

Oded Raz – známý režií izraelského kasovního trháku „Maktub“, který se nyní vysílá na Netflixu – bude režírovat film „Jerusalem 67“, informoval v pátek Variety.

Grobglasová – francouzsko-izraelská herečka, která si zahrála v loňské sváteční romantické komedii „Chanuka v žitě“ – je podle Variety v „pokročilém jednání“ o hlavní roli: „civilistky pronásledované bolestným dětstvím, která opouští svou rodinu, aby sloužila na frontě války.“

Variety dodává, že film je vášnivým projektem newyorského právníka Josepha Schicka, který jej připravuje již deset let. Natáčení by mělo začít v Izraeli v srpnu.

„V roce 1967 existovaly v Izraeli sociální, kulturní a ekonomické rozdíly a v žádném případě to nebyla dokonalá společnost. A myslím, že to, co se tehdy stalo, je připomínkou toho, jak se s takovou situací vypořádat,“ řekl Shick, který poznamenal, že herecké obsazení bude převážně izraelské.

Podle Variety tvůrci zvažovali natáčení v zahraničí, než Izrael zavedl program daňových pobídek, jehož cílem je podpořit domácí filmovou produkci.

„Jeruzalém je velmi zvláštní místo pro natáčení,“ řekl Raz. „Není snadné natáčet každý den. Kvůli politické situaci se může něco stát, ale toto prostředí a tato atmosféra vytváří zvláštní energii.“

Několik dalších hraných filmů z posledních let se odehrává během šestidenní války nebo těsně po ní, včetně špionážního thrilleru „Anděl“. O několik desetiletí dříve izraelský snímek „Avanti Popolo“, který byl v roce 1986 přihlášen do soutěže zahraničních filmů o Oscara, sledoval izraelské a egyptské vojáky putující po válce Sinajskou pouští.

Izraelská jomkipurská válka z roku 1973 byla zachycena v seriálu, který HBO převzala v roce 2020 pod názvem „Údolí slz“ a který byl ve své době označen za nejdražší izraelský film nebo televizní produkci všech dob.

17.05.2023 05:33 Daniel Žingor217Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.