Praha Jeruzalém

Stovky Židů slavících Lag Ba‘Omer v synagoze v Džerbě se po střelbě zamkly v areálu.

Autor: Ido Ben Porat 10. května 2023 4:09

Tuniská námořní stráž v úterý zastřelila svého kolegu a dva civilisty poblíž synagogy na ostrově Džerba, když zde probíhaly oslavy Lag Ba’Omer, uvedlo podle agentury Associated Press tuniské ministerstvo vnitra.

Útočníka zabila ochranka, která se mu snažila zabránit ve vstupu do synagogy, uvedlo ministerstvo v prohlášení. Kromě mrtvých bylo při útoku zraněno deset lidí.

Útočníkem je strážný přidružený k námořnímu středisku Národní gardy ve městě Aghir na Djerbě. Nejprve zabil služební zbraní svého kolegu a poté se zmocnil munice a snažil se dostat do synagogy Ghriba, uvedlo ministerstvo.

Když se tam dostal, zahájil palbu na bezpečnostní jednotky umístěné u synagogy, která byla uzamčena a osoby uvnitř byly zajištěny, zatímco úřady vyšetřují motivy útoku, uvedlo ministerstvo.

O několik hodin později začaly policejní jednotky evakuovat věřící ze synagogy.

V tuto chvíli není jasné, zda mezi věřícími, kteří byli v době incidentu v synagoze, byli i dva zabití civilisté.

Na Djerbě žije jedna z posledních židovských komunit v arabském světě a předpokládá se, že synagoga pochází ze šestého století před naším letopočtem.

V minulosti se do synagogy sjížděly tisíce lidí na každoroční pouť Lag Ba’Omer. V roce 2013 navštívilo synagogu kvůli obavám o bezpečnost pouze 1 000 poutníků.

V loňském roce se každoroční pouti Lag Ba’Omer zúčastnily stovky věřících. Oslavy se konaly poprvé od začátku pandemie COVID-19.

10.05.2023 05:18 Daniel Žingor117Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.