Praha Jeruzalém

Netanjahuovi, který se usilovně snažil získat schůzku s americkým prezidentem, nezbylo než kapitulovat a zákon odložit.

Od: Israel National News 28. května 2023 10:44

Premiér Benjamin Netanjahu údajně po rostoucím mezinárodním tlaku souhlasil s odložením legislativy o neziskových organizacích, jejímž cílem je omezit pomoc, kterou zahraniční vlády a orgány poskytují Arabům z Palestinské samosprávy.

Podle zprávy Janira Cozina z Galei Tzahal přišla významná část tohoto tlaku od členů Bidenovy administrativy, kteří Netanjahuovi předložili ultimátum.

Podle zprávy dal Bílý dům premiérovi jasně najevo, že pokud má zájem o setkání s prezidentem Bidenem a pomoc při prosazování normalizace vztahů se Saúdskou Arábií, bude muset okamžitě odložit legislativu, která by poškodila civilní organizace.

Netanjahuovi, který se usilovně snaží získat setkání s americkým prezidentem a je si vědom důležitosti americké pomoci při normalizaci vztahů se Saúdy, nezbylo než kapitulovat před americkými požadavky.

Jak bylo oznámeno, podle návrhu zákona iniciovaného poslancem Likudu Arielem Kallnerem nebude nezisková organizace, která obdrží dar od zahraniční vlády, uznána jako veřejná instituce nebo nezisková organizace a bude muset platit 65% daň z každého daru. Její dárci navíc nebudou moci získat daňovou úlevu za své dary.

Kromě Američanů se proti návrhu zákona hlasitě postavilo i několik evropských vlád.

Francouzské velvyslanectví v Izraeli k tomu uvedlo: „Návrh tohoto zákona je znepokojivý. Potvrzujeme svůj závazek vůči klíčovému úkolu občanské společnosti v životě každé demokracie, v Izraeli i na celém světě. Země jsou odpovědné za vytváření a ochranu prostoru a prostředí vhodného pro jejich činnost, neboť aktivní občanská společnost může přinést kulturu míru a rozmanitosti.“

Švédský velvyslanec v Izraeli Erik Ullenhag na Twitteru napsal: „Životaschopná a silná občanská společnost je pro každou demokracii klíčová. Proto jsme hluboce znepokojeni návrhem zákona o zdanění nevládních organizací – výrazně by omezil izraelskou občanskou společnost. Jako přítel Izraele jsem na tuto otázku upozornil a budu na ni upozorňovat i nadále.“

29.05.2023 05:21 Daniel Žingor86Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

3 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    29. 5. 2023

    Odpovědět

    VYDÍRÁNÍ

  2. Miroslava Halžová

    29. 5. 2023

    Odpovědět

    Předpokládám, že ty neziskovky, které měly být takto "surově" zdaněny, jsou takové, které pod pláštíkem pomoci Arabům ve skutečnosti poškozují bezpečnostní zájmy Izraele. Není pomoc jako pomoc.

    • Daniel Žingor

      29. 5. 2023

      Odpovědět

      ... mno... formulace "organizace, která obdrží dar od zahraniční vlády" určuje v mých očích minimálně určitou oprávněnost takovéhoto zákona.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.