Praha Jeruzalém

Ministr zahraničí Eli Cohen řekl věřícím v budapešťské synagoze, že Maďarsko oznámí přesun během několika příštích týdnů.

Od: Israel National News 31. května 2023 16:29

Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen během středeční návštěvy Budapešti prohlásil, že Maďarsko během několika týdnů oznámí, že přesune své velvyslanectví do Jeruzaléma.

Na videozáznamu, který zveřejnil Chabad Online, bylo slyšet, jak ministr, který je v současné době na cestě po čtyřech zemích Evropské unie, říká věřícím v místní synagoze, že „za několik týdnů bude Maďarsko prvním státem EU, který oznámí přesun svého velvyslanectví do Jeruzaléma“.

Jedná se o první oficiální zmínku o takovém kroku poté, co Maďaři v posledních měsících popírali, že by takový krok přicházel v úvahu.

Cohen je v současné době na speciální cestě po Evropě; v úterý se zúčastnil slavkovského summitu v Bratislavě, jehož součástí jsou Rakousko, Česká republika a Slovensko. Je to poprvé, co se tohoto fóra, jehož se účastní někteří z nejbližších spojenců Izraele v Evropské unii, účastní izraelský ministr zahraničí.

Ministři jednali o posílení vztahů s Izraelem a svými zeměmi a o společném boji proti íránské hrozbě.

Kromě toho ministři zahraničí jednali o Abrahamských dohodách a jejich vlivu na posílení stability na Blízkém východě.

Cohen vyzval své protějšky k aktivní účasti na projektech a fórech založených v důsledku Abrahamských dohod.

Začátkem tohoto měsíce ministr zahraničí hostil velvyslance čtyř zemí, které přesunuly svá velvyslanectví do Jeruzaléma, na zvláštní ceremonii u příležitosti Dne Jeruzaléma a 75 let nezávislosti. Akce se zúčastnili zástupci Spojených států, Guatemaly, Hondurasu a Kosova.

V rozhovoru pro i24NEWS na této akci Cohen uvedl, že je „optimistický“, že se chystají další tři přesuny.

01.06.2023 04:28 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.