Praha Jeruzalém

Velitel íránského námořnictva uvedl, že jeho země pracuje na námořních aliancích se sousedy v Perském zálivu, a potvrdil, že Saudská Arábie vystoupila z námořní aliance vedené USA.

Autor: Dalit Halevi 4. června 2023 12:22

Velitel íránského námořnictva kontradmirál Šahram Íráni oznámil vytvoření regionální námořní aliance.

V pátek večer v televizním projevu Írání uvedl, že země Perského zálivu chápou, že spolupráce je nezbytná k zajištění jejich bezpečnosti.

Podle něj již existuje trojstranná námořní aliance mezi Íránem, Ruskem a Čínou, přičemž tyto tři země každoročně provádějí společná cvičení.

„Brzy budeme svědky toho, že celý náš region bude zbaven jakékoli nelegitimní síly a národy našeho regionu budou mít kontrolu nad otázkou bezpečnosti, a to prostřednictvím svých vlastních sil,“ řekl.

Írán trvale požaduje odsun amerických sil z Perského zálivu a má územní nároky v některých zemích Perského zálivu.

Pokud jde o ostatní země v regionu, Írání uvedl: „V minulosti jsme měli společné aktivity s Ománem a nyní se tímto směrem ubírá Saúdská Arábie, a jsou zde také Spojené arabské emiráty, Katar, Bahrajn, Irák, Pákistán a Indie.“

„Téměř všechny země v oblasti severního Indického oceánu dospěly k pochopení, že musí stát po boku Íránské islámské republiky a dosáhnout společné bezpečnosti.“

Podle agentury Tasnim Iraní potvrdil, že Spojené arabské emiráty vystoupily z námořní koalice v Perském zálivu vedené USA.

„Dnes si regionální země uvědomily, že nastolení bezpečnosti v regionu vyžaduje součinnost a spolupráci,“ uvedl podle Tasnim Iraní.

04.06.2023 05:34 Daniel Žingor85Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.