Praha Jeruzalém

Koalici se podařilo o jeden hlas dosáhnout vítezství v prosazení kontroverzního zákona, na základě kterého se očekává, že bude o Sabatu zavřeno mnoho obchodů smíšeným zbožím.  

Od Steva Leibowitze, World Israel News

V Knessetu způsoboval okusování nehtů, ale když bylo vše hotovo, Knesset návrh zákona o zavření minimarketů o Sabatu schválil s nejtěsnější většinou. Po 15-ti hodinových obstrukcích opozice, a následných hrozbách ministerského předsedy, že rozpustí koalici, pokud zákon neprojde, si v úterý ráno tento zákon hlasováním 58 ku 57 prorazil cestu druhým a třetím čtením.

Ultraortodoxní strana Shas a její vedoucí, ministr vnitra, Aryeh Deri, zákon prosadili s hrozbou, že přivedou vládu k pádu, pokud Shasu nebude vyhověno. Deri dostal, co chtěl a získal osobní kontrolu nad tím, které obchody budou mít dovoleno v den židovského odpočinku zůstat otevřené. Má nyní moc schvalovat nebo zamítat místní rozhodování v této věci.

Koalice je potom, co strana Yisrael Beiteinu ministra obrany Avigdora Libermana na začátku oznámila, že jeho velmi sekulární, pravicově-nacionalistická strana tuto legislativu nemůže podpořit, těžce zkoušena. Pro 66-ti člennou koalici to znamenalo o pět hlasů méně. Libermanova strana návrhu zákona oponovala tím, že ho nazvala “náboženským nátlakem” a porušením stávajícího statusu quo ve věcech náboženství a státu. Čtyři právníci Yisrael Beiteinu hlasovali proti opatření. Bývalý poslanec Knessetu za Yisrael Beiteinu, Orly Levy-Abekasis, který je nyní nezávislý, hlasoval rovněž proti. Klíčovým hlasem, který mohl uzákonění zabránit, byl hlas ministra imigrace, Sofa Landvera z Yisrael Beiteinu, který se raději, než by hlasoval proti návrhu a riskoval tak ztrátu ministerského křesla, rozhodl zdržet se hlasování.

Další, kteří vzdorovali koalici a raději, než by volili “ne”, se zdrželi hlasování, byli Sharren Haskel z Likudu a Tali Ploskov z Tulanu. Poslanec koalice, Moti Yogev (Židovský Domov) a poslanec opozice, Yossi Yonah (Sionistická Jednota) nebyli na hlasování přítomni z důvodu nedávných úmrtí blízkých příbuzných.

Vůdcové koalice donuceni ke kompromisu

Dosažení prostého minima, potřebného k přijetí návrhu vyžadovalo, aby někteří udělali kompromis. Vůdcové koalice byli donuceni dosáhnout dohody v neděli, aby oslabili uzákonění tím, že souhlasili s úpravou, která vyčleníí konvenční obchody, které jsou připojeny k benzínovým pumpám, aby nebyly do uzavírek zahrnuty. Zákon se nebude týkat města Tel Aviv, o kterém nejvyšší soud Izraele nedávno uzákonil, že by si mohl tvořit své vlastní podzákony, které by rozhodovaly o tom, které obchody by o Sabatu mohly zůstat otevřené.

V průběhu hlasování se objevily malé technické problémy, když elektronická tabule nezaznamenala hlasování poslance United Torah Judaism, Yisraele Eichlera. Když opozice měla asi v 1 hod.ráno ve sněmovně dočasnou většinu, přiblížila se k tomu, aby zákon zamítla. Při pokusu přichytit koalici v nestřeženém okamžiku, se opozice pokusila uplatnit okamžité hlasování. Ministryně spravedlnosti, Ayelet Shakedová, koalici zachránila tím, že se zhostila podia a přinesla dlouhou, asi 40-ti minutovou řeč, během které četla z Deklarace Nezávislosti. Zatím co mluvila, se koalici podařilo obnovit svoji většinu v sále.

Ve dnech, které hlasování předcházely, varoval premiér, Benjamin Netanyahu, členy své strany Likud, aby si vybrali, zda upustí od dodržování linie strany, nebo budou riskovat, že způsobí pád vlády. “Kdokoli bude volit proti zákonu o mini-marketech, je pro svržení vlády,” řekl Netanyahu v pondělí běhěm věcného jednání Likudu za zavřenými dveřmi.

Hlasování o zákonu o mini-marketech bylo původně plánováno na minulý týden, ale bylo odloženo, když poslanci Likudu, Yehudaha Glicka, zabránila smrt jeho manželky účastnit se pléna, což zanechalo koalici bez jasné většiny.

Profesor politických věd, Gadi Wolfsfeld, z IDC Herzliya popsal rozhodnutí Likudu potvrdit návrh zákona za “strategickou chybu”. Wolfsfeld řekl World Israel News (WIN): “Není jasné, zda bude mnoho mini-marketů kvůli tomuto zákonu skutečně zavřeno, ale jistě to bude mít násedky pro Likud.”

Podle Wolfsfelda: “Budou-li obchody smíšeným zbožím na místech, jako Herzliya, kde bydlím , nuceny zavřít, potom někteří voliči Likud opustí. Řekl: ”Nespokojení voliči sekulárního Likudu by mohli volit středový Yesh Atid, vedený Yairem Lapidem, který pevně zastává pluralismus v izraelské společnosti.” Voliči by si také mohli vybrat pravicovější Yisrael Beiteinu, která s výjimkou Landvera, který se hlasování zdržel, odolala tlaku koalice a volila proti návrhu.

“Koaliční oportunismus nejhoršího kalibru“

Politický učenec, Mitchell Barak, z Keevoon Strategies také předpovídá že zákon o mini-marketech “způsobí, že něteří v Likudu svoji základnu opustí”. Barak říká, že řadoví členové Likudu nechtějí vidět, jak jsou jeho obecně sekulární postoje prodávány ultraortodoxnímu Shasu.

Barak řekl WINu: “Je to koaliční oportunismus nejhoršího kalibru. Mnoho voličů Likudu toto nechce. Rostoucí procento voličů Likudu jsou tradiční, ale jsou proti nakládání svého dodržování Sabatu na druhé”

“Je to krok k tomu, aby se Izrael stal demokraticky volenou teokracií,” řekl Barak.

11.01.2018 22:50 Tom Salamon328Zdroj: World Israel News