Praha Jeruzalém

Izraelské bezpečnostní síly zmařily největší pokus o pašování vojenského vybavení do Gazy.

Autor: Aryeh Savir, World Israel News

Izraelské úřady odhalily a zabavily masivní zásilku tisíců vojenských oděvů určených pro Gazu, pravděpodobně pro použití jedné z teroristických organizací, které tam působí.

Inspektoři celních přístavů Ashdod, kteří pravidelně kontrolují náklad určený pro pásmo Gazy, nedávno objevili největší zásilku vojenského vybavení určeného pro toto pásmo, včetně tisíců vojenských oděvů a neprůstřelných vest.

Úřad zadržel tisíce párů speciálních vojenských bot a maskovacích zimních bund.

Gaza importér zásilky, která přišla z Číny, ji měl obdržet přes křižovatku Kerem Shalom. Všechny položky byly předány bezpečnostním složkám.

„Inspektoři celních přístavů v Ashdodu dělají vše, co je v jejich silách, aby zmařili úsilí Hamasu a dalších teroristických organizací z Gazy na jejich vybavení a vyzbrojení. Za tímto účelem byly v minulém roce zadrženy tisíce předmětů pro vojenské použití“ uvedl mluvčí.

Shin Bet (Izraelská kontrarozvědka), Crossings Authority spolu s koordinačním orgánem IDF pro práci v teritoriích (COGAT), izraelskou policií a daňovou správou pokračují v boji proti přetrvávajícím snahám o pašování zbrojních dodávek do pásma Gazy.

Crossings Authority zmařilo v roce 2016 1 226 pokusů pašování do Gazy, což je nárůst o 165% oproti roku 2015.

Pokusy o pašování se každoročně zvyšují od doby realizace operace Ochranná hrana, tedy  léta roku 2014.

Mnoho z těchto pašeráckých operací využívalo nápaditých metod, včetně cest po moři a prostřednictvím izraelské poštovní služby. Mezi tyto pokusy patřilo pašování všeho, od pušek až po celé kamiony.

Příklady zabavených předmětů během zmařených pokusů o pašování zahrnují drony a malá bezpilotní letadla, bezpečnostní kamery, demontované části vozidel, motory a pneumatiky 4×4, lasery, profesionální potápěčské vybavení pro komanda Hamasu, dvojitá skelná vlákna používaná pro stavbu teroristických tunelů, tekutý polyester a lepicí materiál používané pro stavbu raket, spirálové svářečky, hliníkové a železné trubky, vodní čerpadla pro teroristické tunely, kovové pelety, ocelové tyče a další materiály používané v různých stádiích výroby raket.

15.01.2018 11:09 Daniel Žingor562Zdroj: World Israel News

Klíčová slova