Praha Jeruzalém

Izraelští studenti se dozvědí o zemích, které pomáhaly v „konečném řešení“ v reakci na navrhovaný polský zákon, který prohlašuje za zločin odkazovat se na polské tábory smrti.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Všichni izraelští studenti ve státních školách 7.-12. stupňů obdrží tento týden další dvě hodiny výuky historie, která se bude soustředit na úlohu, kterou sehrály nacisty okupované evropské národy v německém pokusu zlikvidovat židovský lid během 2. světové války. Cílem těchto lekcí je vyučovat studenty o tom, jak probíhala spolupráce v přípravě protižidovských zákonů mezi obyčejnými lidmi a úředníky s nacisty, kteří převzali tyto země.

Naftali Bennettová, ministryně školství, uvedla, že načasování zařazení těchto hodin není náhodné. Ačkoli den připomenutí holocaustu je v Izraeli vyznačen 27. den hebrejského měsíce Nisan (který obvykle připadá na duben) a je doprovázen rozsáhlým vzdělávacím programem, Mezinárodní den holocaustu byl právě tuto neděli.

Polský parlament v pátek schválil zákon, který stanovuje pokuty nebo maximální tříletý trest pro každého – včetně cizinců – který odkazuje na nacistické německé tábory smrti jako na polské. Polská vláda vždy důrazně protestovala, když zahraniční média nazývala nacistické tábory „polskými“ a považovala to za hanobení charakteru jejich národa a lži.

Nicméně, i když tvrzení Poláků, že koncentrační a tábory smrti jsou německé vynálezy řízené Němci na polské půdě, je pravda, Bennett uvedl: „Pravdou je, že mnoho národů, včetně Poláků, se zabývalo jednak pomocí nacistickému vraždění Židů tak i vražděním samotným. „.

Realizace tohoto plánu vzdělávání je v Izraeli velmi citlivou záležitostí a reakcí „na různé pokusy popírat zapojení místních obyvatel, včetně Polska, do holokaustu židovského lidu.“. Ignorování pomoci, které se nacistům dostalo od místního obyvatelstva, by prostě nebylo historicky přesné, říká ministerstvo školství.

„Kdyby se tolik civilistů mimo Německo nepodílelo na vyhlazování, potom by při holocaustu bylo zavražděno mnohem méně Židů.“ vysvětluje plán a poukazuje na to, že v Polsku bylo „asi 200 000 polských Židů zavražděno samotnými Poláky „.

Z lekcí bude také jasné, že ti, kteří riskovali svůj život, aby pomohli Židům, by měli být vyzdviženi – jako například 6 700 Poláků, které již Yad Vashem ocenil jako Spravedlivé mezi národy.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu se připojil k řadě izraelských zákonodárců z obou stran politického spektra, když sám kritizoval polský zákon, nazval ho „neopodstatněným“ a uvedl, že „člověk nemůže změnit historii.“. Po dohodě se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim v neděli večer, se obě strany dohodly na založení týmů, aby dosáhly „porozumění“ ohledně zákona a ponechaly tak otevřené dveře pro změny, než ho podepíše polský prezident.

30.01.2018 16:03 Daniel Žingor340Zdroj: World Israel News