Praha Jeruzalém

Podle zprávy NY Times: Poté, co Egypt sám nedokázal zastavit, v oblasti severní Sinaje, džihádisty zodpovědné za zabití stovek vojáků a policistů, Izrael se s touto hrozbou vypořádal.

Od: World Israel News

Během cca dvou let neoznačené izraelské drony, trysková letadla a helikoptéry v rámci skryté letecké kampaně dokončily přes 100 vzdušných útoků uvnitř egyptského území. Tato operace byla schválená egyptským prezidentem Abdelem Fattem el-Sisim.

Společná izraelsko-egyptská operace představuje do značné míry skrytý rozměr „plnohodnotného vztahu“ mezi těmito národy, který se vyvíjel z neústupných nepřátel ve třech válkách až po tajné spojence spojující síly ve skryté válce proti džihádistům.

Zatímco izraelská pomoc uvolnila Káhiře ruce pro boj s islámskými teroristickými skupinami, Izrael sám posílil bezpečnost svých hranic a zároveň posílil stabilitu svého jižního souseda.

Mluvčí izraelských a egyptských vojsk odmítli operaci jakkoli komentovat, ale sedm současných či bývalých britských a amerických představitelů, podílejících se na politice na Blízkém východě, potvrdilo izraelské nálety v Egyptě. Podle těchto zdrojů izraelská letecká kampaň „hrála rozhodující roli v tom, že egyptské ozbrojené síly získaly převahu nad těmito ozbrojenci“, což vedlo ke spekulacím, že přední izraelští představitelé nyní vnímají Egypt jako závislý na židovském státě v boji s džihádisty ​​na jejich vlastním egyptském území.

Oba národy tají roli Izraele z obavy na reakci v Egyptě, kde vláda a oficiální státní média zachovávají nepřátelský postoj vůči Izraeli, a deklarují podporu Palestincům.

Severní Sinaj, kde se uskutečnily tajné izraelské zásahy, je převážně hornatou pouštní oblastí, mimo kontrolu Egypta, a stal se útočištěm islámských teroristů. Mezi hlavní džihádistické skupiny patří Ansar Beit al Maqdis, frakce, jejíž jméno znamená „Jeruzalémští partyzáni“, a která se nedávno prohlásila za Sinajskou větev islámského státu (ISIS).

Ansar Beit al Maqdis se tradičně soustřeďuje na útoky na Izrael, ale poté, co prezident Sisi převzal před několika lety moc, zahájila tato teroristická skupina řadu smrtících útoků na egyptské síly.

V listopadu roku 2017 Ansar Beit al Maqdis soustředila svou pozornost na věřící Sufi v mešitě na severním Sinaji a 311 jich povraždila.

Někteří zvolení američtí představitelé poznamenali, že vzhledem k tomu, že se Káhira spoléhá na izraelskou armádu, je pokrytecké, aby egyptští úředníci a státem kontrolovaná média, soustavně Izrael veřejně odsuzovala na fórech, jako je Organizace spojených národů.

„Mluvíte-li se Sisim, mluví o bezpečnostní spolupráci s Izraelem a  mluvíte-li s Izraelci, mluví o bezpečnostní spolupráci s Egyptem, ale následně stejně pokračují v hraní této dvojí hry.“ řekl Eliot L. Engel New Yorkský zástupce demokratů ve Výboru pro zahraniční vztahy pro NY Times, „Je to pro mě matoucí.“.

03.02.2018 10:00 Daniel Žingor477Zdroj: World Israel News