Praha Jeruzalém

Zatímco Naftali Bennett plánoval ve středu v Polsku promluvit směrem k novému zákonu o „táborech smrti“, polští činitelé tuto návštěvu zrušili.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Izraelský ministr školství Naftali Bennett byl povolán na středu do Polska, kde se měl na oficiální návštěvě setkat s vládními úředníky a studenty a navštívit přeživší 2. světové války.

Polská vláda však oznámila, že zrušila návštěvu, prý kvůli Bennettově kritice polského zákona, který kriminalizuje nazývání jakéhokoli nacistického, pracovního koncentračního tábora nebo tábora smrti „polským“. Polský prezident má dva a půl týdne k jeho podpisu.

Izraelská vláda zaujímá stanovisko, že ačkoli je pravda, že v Polsku vše za 2. světové války řídili Němci, tato legislativa by mohla omezit výzkum holokaustu a pomoci zakrýt úlohu mnoha Poláků při pronásledování a vraždách Židů.

Ve svém stanovisku Bennet uvedl: „Jsem odhodlán výslovně říct, co historie již dokázala – polský národ byl prokazatelně zapojen do vraždění Židů během holocaustu.“ Dodal, že sdělí svým hostitelům, „Přišel jsem říct pravdu, tam, kde pravda je – to nezávisí na nějakém zákonu.“.

Jedním ze zdrojů, na kterých se Bennett mohl odkazovat, při svých rozhovorech v Polsku, je polský historik Jan Grabowski, který napsal knihu Lov na Židy: Zrada a vražda v Německem okupovaném Polsku. Jako první byla publikována v jeho rodné zemi v roce 2011 a poté přeložena do angličtiny a hebrejštiny. Grabowského výzkum ukázal, že, během 2. světové války, bylo více než 200 000 Židů zabito přímo nebo nepřímo Poláky.

Bennett se měl setkat s polským vicepremiérem Jaroslawem Gowinem, který je také ministrem vědy a vysokoškolského vzdělávání, členy polského parlamentu a skupinou přeživších holocaust a Poláků, kteří byli prohlášeni za Spravedlivé mezi národy.

V tuto chvíli nemá Bennettova návštěva žádný náhradní termín.

05.02.2018 09:42 Daniel Žingor491Zdroj: World Israel News