Praha Jeruzalém

V reakci na vypuštění vlny íránských protiletadlových střel ze Sýrie na území Izraele provedla IAF největší letecký útok od první libanonské války v roce 1982.

Od: TPS a World Israel News

Izraelské stíhací letouny uskutečnily v sobotu ráno největší zásah v Sýrii od první libanonské války a zasáhly mobilní íránské řídící středisko, které vyslalo drony do izraelského vzdušného prostoru, následně udeřily na 12 pozemních cílů.

Incident začal v sobotních ranních hodinách, kdy byla do izraelského vzdušného prostoru nasazena iránská UAV (drony) a byla sestřelena útočným vrtulníkem Apache, jakmile dosáhla izraelského území na Golanských výšinách. V reakci na íránské porušování izraelské suverenity pronikly izraelské letecké síly (IAF) hluboko do Sýrie, aby zasáhly startovací a řídící základny těchto dronů poblíž Palmyry asi 160 kilometrů severně od Damašku.

Když se stihačky vracely domů, byla vypuštěna salva syrských protiletadlových střel, které způsobily zásah jedné F-16. Jeden z pilotů utrpěl vážná zranění, vzhledem k tomu, že je lékaři označili jako penetrační rány, dá se dovodit, že mohl být zasažen šrapnelem z protiletadlových raket.

V rozsáhlém briefingu pro vojenské reportéry po incidentu, šéf štábu IAF Brig. Generál Tomer Bar řekl, že izraelský útok byl největší od první libanonské války v roce 1982.

„Napadli jsme sofistikované střely dlouhého doletu odolné vůči vlivu počasí, součást (syrského) systému protivzdušné obrany a další iránské cíle,“ řekl Bar.

„Nedovolíme, aby se Írán takto usídlil v Sýrii, a uděláme vše, co je nezbytné pro to, abychom tomu předešli,“ uvedl.

Bar řekl, že je to poprvé, kdy iránský dron, provozovaný Iránci, překročil izraelské území. Popsal tento dron, jako „nezanechávající stopy“ a náročný k odhalení. IAF zničila řídící mobilní středisko, které se pohybovalo v prostorách letecké základny T4, pod palbou protivzdušné obrany.

„Vzdušná převaha IAF nebyla narušena“

„Dron je v našich rukou a budeme ho zkoumat,“ řekl Bar.

„IAF je připravena na jakýkoli scénář, či případnou situaci, zatímco bude nadále chránit vzdušný prostor Izraele a udržovat jeho svobodu,“ pokračoval. „Vzdušná převaha IAF nebyla narušena. Dosáhli jsme operačního úspěchu vůči této iránské výzvě a těm, kteří tuto misi zahájili.“.

Izraelský velvyslanec v Organizaci spojených národů Danny Danon oslovil členy Rady bezpečnosti v ostře formulovaném dopise. „Není to poprvé, co jsme vás varovali před nebezpečnými činy Íránu, které ohrožují situaci v našem regionu. Tento incident ukazuje, že každé z těchto upozornění je správné. Izrael bude bránit své občany a nebude tolerovat žádné porušení své svrchovanosti.“ uvedl.

Danon vyzval Radu bezpečnosti, aby „odsoudila tento nebezpečný počin a zasadila se za okamžité ukončení iránských provokací. Členové RB nesmí stát nečinně, zatímco Írán podněcuje nebezpečné eskalace a porušuje rezoluce RB.“.

10.02.2018 09:46 Daniel Žingor397Zdroj: World Israel News

Klíčová slova