Praha Jeruzalém

Ve svém vyjádření k izraelským sdělovacím prostředkům potvrdil americký prezident svůj závazek podporovat Jeruzalém jako izraelské hlavní město a usnadnit mírový proces s Palestinci.

Od: World Israel News

Americký prezident Donald Trump na konci tohoto týdne promluvil s izraelskými médii na téma uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Trump jednoznačně prohlásil, že svého rozhodnutí nelituje.

V reakci na negativní reakce z Evropy a arabského světa nazval Trump toto své prohlášení, pro Israel Haymon, „nejzásadnějším počinem“ prvního roku úřadování jeho administrativy.

„Bylo velmi důležité, abych uznal Jeruzalém jako vaše hlavní město, v celé jeho kráse. Toto bylo nesmírně důležité rozhodnutí pro mnoho lidí, kteří mi i poděkovali… Jsou tady i jiní, kteří mi nepoděkovali. Byl to ale nesmírně důležitý slib – a já jsem ten, kdo ho naplnil,“ řekl Trump.

Trumpovy komentáře zmiňují otevřené nepřátelství, s nímž palestinské vedení přivítalo toto oznámení, krom tlaku od OSN ve formě usnesení, které odsuzuje toto oznámení.

„Chápu, proč jiní prezidenti nedokázali dodržet tento slib (uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele). Byli pod mimořádným tlakem, aby to neudělali. Žádný z předchozích prezidentů nedokázal tento slib dodržet, a to navzdory skutečnosti, že to během své předvolební kampaně slíbili. Ale chápu to, byl tady enormní tlak, aby své sliby nedodrželi.“ vysvětlil Trump.

Trump dodal: „Odstraněním Jeruzaléma z okruhu toho, o čem by se mělo vyjednávat, jsem dal jasně najevo, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele. Pokud jde o konkrétní hranice, podpořím jakékoli rozhodnutí, na kterém se obě strany vzájemně dohodnou.“.

09.02.2018 13:33 Daniel Žingor187Zdroj: World Israel News

Klíčová slova