Praha Jeruzalém

Západní špionážní agentury používaly řadu plazů k špionáži iránského jaderného programu, prohlásil iránský vojenský představitel.

Od: World Israel News

Mossad a agenti CIA používají ještěrky, které mohou „přitahovat atomové vlny“, aby špehovaly íránský jaderný program, uvedl v úterý bývalý šéf iránské armády.

Hassan Firouzabadi, vysoký vojenský poradce nejvyššího duchovního vůdce Ajatolláha Aliho Chameneího, uvedl, že nezná podrobnosti případů, ale že Západ často využíval také turisty, vědce a ekology, ke špionáži Íránu.

Pro tiskovou agenturu ILNA uvedl, že „před pár lety přišli do Iránu nějací lidé, prý aby shromáždili pomoc pro Palestinu… Byli nám podezřelí vzhledem k tomu, jakou cestu si vybrali.“.

„V jejich majetku se nacházelo množství druhů plazů pouště, jako jsou ještěrky, chameleoni atd. Zjistili jsme, že jejich kůže láká atomové vlny a že jsou to vlastně jaderní špióni, kteří chtějí zjistit, kde se v  Islámské republice nacházejí uranové doly a kde realizujeme své jaderné programy.“ řekl pro ILNA, ve shodě s vyjádřením pro AFP.

Firouzabadi odpovídal také na otázku ohledně nedávné smrti iránsko-kanadského ekologa Kavousa Seyeda Emamiho, který zemřel ve vězení poté, co byl minulý měsíc zatčen společně s dalšími členy jeho nevládní organizace zkoumající volně žijící zvířata. Iránské orgány tvrdí, že spáchal sebevraždu.

Firouzabadi uvedl, že západní špionážní agentury „pokaždé selhaly“.

Vyprávěl další údajný případ špionáže, který zahrnoval pár z Německa.

„Posadili je na rybářský člun z Dubaje z Kuvajtu a poslali je do Perského zálivu, aby identifikovali naše obranné systémy,“ řekl. „Ale když jsme je zatkli, řekli, že přijeli rybařit a byli turisté.“.

Izrael byl obviněn několika zeměmi a teroristickými organizacemi v oblasti z údajného používání zvířat, ptáků a dokonce i delfínů, ke špionáži.

14.02.2018 12:57 Daniel Žingor182Zdroj: World Israel News