Praha Jeruzalém

Od: ICEJ News

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl velmi rychlý v reakci na dopolední doporučení policie, aby byl obviněn z úplatkářství, podvodu a porušení důvěry a to ve dvou kauzách. Prostřednictvím projevu na Svazu místních samospráv na veletrhu v Tel Avivu ve středu obvinil policii, že představila případ „ošklivý, extrémistický a plný děr, jako je švýcarský sýr.“ Netanjahuovi koaliční partneři se mezitím shlukli k jeho obhajobě.

V prvním případě nazvaném „Případ 1000“ je Netanyahu podezřelý, že požadoval úplatek výměnou za politickou vstřícnost od hollywoodského producenta Arnona Milchana. Hodnota darů, ohledně kterých je Netanjahu podezřelý, že je přijal (většinou se jedná o drahé doutníky a láhve šampaňského, ale také šperky a jiné předměty), činila v průběhu několika let zhruba 1,75 milionů NIS (něco málo přes půl milionu amerických dolarů). Jako protislužbu měl Netanjahu používat svůj politický vliv k tomu, aby Milchanovi různými způsoby pomohl, jak podpořit jeho obchodní zájmy v Izraeli i v USA.

„Policie ignorovala skutečnosti, které jsem jim poskytl, a které ukazují, jak jsem skutečně jednal proti zájmům Milchana,“ řekl Netanjahu. „Ukončil jsem jeho monopol na dovoz automobilových dílů, což byl obrovský byznys a ohromná suma peněz, o kterou přišel. Pracoval jsem na uzavření kanálu „Channel 10“, což by znehodnotilo jeho investici zde. Pracuji pro izraelskou ekonomiku a společnost. Pracuji proti Milchanovi, ne pro něj.“.

Dále také kritizoval svého bývalého ministra financí, Yesha Atida vůdce Yair Lapid, který je údajně klíčový svědek ve vyšetřování vedeném proti němu. Zdůraznil, že Lapid byl během své kariéry několikrát přímo zaměstnán Milchanem, ale přesto to není on, kdo by objasňoval své vazby vztahující se k obchodním zájmům Milchana, v době, když byl ministrem financí.

„Kdybych to udělal já, byl bych už zavřený sedmkrát,“ řekl Netanyahu. „Ale svět se obrátil vzhůru nohama. Já jsem dostal předvolání a Lapidovi tleskají.“.

V takzvaném „Případu 2000“ je Netanyahu podezřelý z pokusu nezákonně ovlivnit izraelský deník Yedioth Ahronoth, aby pro sebe získal politickou podporu a diskreditoval své oponenty. Většina analytiků souhlasí s tím, že takové případy je velmi obtížné stíhat a jen zřídka končí usvědčením. Přesto politické škody pro takto obviněného voleného zástupce mohou být nesmírné, a to bez ohledu na to, ať je či není vinen.

Předseda strany Kulan a současný ministr financí Moshe Kahlon povstal na podporu Netanjahua jako svého koaličního partnera a vydal prohlášení, že až do doby, než generální prokurátor rozhodne, zda bude či nebude reagovat na doporučení k obžalobě Netanjahua, nedojde ve vládě k žádným změnám. „Do té doby povedu nadále ekonomikou ve prospěch a pro blahobyt občanů Izraele,“ řekl Kahlon. „Vyzývám všechny – pravici i levici, aby se zdržely útočení na policii a náš právní systém, který by měl mít možnost pracovat bez politického tlaku.“.

Mnoho dalších vůdců koaličních stran vydalo podobné prohlášení, zatímco vedoucí představitelé opozičních stran vydali prohlášení, které požadují, aby Netanjahu okamžitě rezignoval, nebo se přinejmenším dočasně odstoupil, až do ukončení řízení vedeného proti němu.

Lapid v úterý večer prohlásil, že „v normální zemi nemůže člověk, který čelí tak závažným obviněním, zůstat předsedou vlády, zodpovědným za bezpečnost izraelských občanů, zejména i proto, že ani nepopírá některá svá obvinění.“.

14.02.2018 08:45 Daniel Žingor117Zdroj: ICEJ ČR

Klíčová slova