Praha Jeruzalém

Palestinci v pásmu Gazy zaútočili na katarského úředníka, který navštívil enklávu, aby oznámil rozsáhlou humanitární pomoc pro místní nemocnici.

Od: World Israel News

Palestinci v pásmu Gazy obklíčili velvyslance Kataru a vedoucího výboru pro obnovu Kataru v Gaze Mohammeda Al-Emadiho po tiskové konferenci v nemocnici Dar al-Shifa, během které oznámil podrobnosti o nadcházejícím grantu. Útočníci přinutili Al-Emadiho utéct a údajně ohrožují jeho život, uvedl pan-arabský deník Asharq Al-Awsat.

Útok proběhl, když pracovník úklidové služby v nemocnici požádal Al-Emadiho o nevyplaceno mzdu, což je problém, který trvá pět měsíců.

Al-Emadi odpověděl, že pouze úředníci palestinské samosprávy a nikoliv Katařani jsou oprávněni diskutovat o jejich platu a že platba za takové služby spadá pod záštitu ministerstva zdravotnictví.

Podle zdrojů Asharq Al-Awsat, Emadiho odpovědi pracovníky natolik rozzlobily, že ho napadli. Al-Emadi uprchl, když na něj dělníci házeli předměty a roztrhali obrázky katarského emíra.

Úředníci ministerstva zdravotnictví v Gaze zjevně nařídili svým úklidovým pracovníkům, aby se zúčastnili tiskové konference s Al-Emadim.

Před dvěma týdny Al-Emadi sliboval 9 milionů dolarů na pokrytí obnovy v enklávy. Zatímco Katar nemá oficiální diplomatické vztahy s Izraelem, Al-Emadi otevřeně přiznal: „Když chcete pracovat v Gaze, musíte spolupracovat s Izraelci. Bez pomoci Izraele se nic nestane.“.

Al-Emadi tehdy popsal svůj vztah se svým izraelským protějškem, generálem Yoavem Mordechaiem, za „dobrý“.

20.02.2018 10:33 Daniel Žingor162Zdroj: World Israel News

Klíčová slova