Praha Jeruzalém

Archeologové si nejsou jisti.

Od: ICEJ News

Archeolog z hebrejské univerzity Dr. Eilat Mazar uspořádal tento týden tiskovou konferenci, aby odhalil pečeť z 8. století před Kristem, objevenou v blízkosti Chrámové hory v Jeruzalémě, o které se tvrdí, že „mohla patřit prorokovi Izaiášovi“. Oznámení proběhlo ve středu v článku publikovaném v časopise Biblical Archeology Review. Na pečeti je obrázek vyvolávající dojem pastviny a hebrejská písmena s frází „l’Yesha’yah (u)“ (patřící Izaiášovi) a to nad fragmentem, který vysvětluje částečné slovo „nvy“, které lze přeložit jako hebrejské slovo pro „proroka“.

„Vzhledem k tomu, že na konci slovesa je nápis a materiál mírně poškozený, není jasné, zda původně končilo s hebrejským dopisovým alelem, což by vedlo k hebrejskému slovu pro „proroka“ a definitivně by tuto pečeť identifikovalo jako podpis proroka Izaiáše,“ řekl Mazar. „Bez slov na konci, slovo nvy je s největší pravděpodobností jen osobní jméno. Ačkoli se v Bibli neobjevuje, objevuje se na pečetích a otiscích pečetí, jak lze doložit z neveřejných soukromých sbírek. Jméno Izaiáše je však jasné.“.

Bula byla objevena v těsné blízkosti místa, kde v roce 2015 nalezl Mazarův tým artefakt popsaný slovy „král Ezechiáš z Judska“.

„Jestli je pravda, že tato bula je skutečně bulou proroka Izaiáše, nemělo by být překvapením, kdybychom ji objevili vedle jiného artefaktu nesoucího jméno krále Ezechiáše s ohledem na symbiotický vztah proroka Izaiáše a krále Ezechiáše popsaný v Bibli.“ řekl Mazar. „Jména krále Ezechiáše a proroka Izaiáše jsou společně zmíněna 14 krát z 29 případů použití jména Izaiáše (2 Kings 19-20, Isaiah 37-39). Žádná jiná postava nebyla bližší králi Ezechiášovi než prorok Izaiáš.“. Nicméně, pokračuje: „Ať už to, co jsme našli v ophelských vykopávkách, je bula proroka Izaiáše, nebo ne, zůstává to jedinečným a fantastickým objevem. Nalezení této buly nás vede k tomu, že proroka Izaiáše považujeme za jednoho z nejbližších poradců krále Ezechiáše – nejen s ohledem na události jeho doby, ale také při předvídání jeho vlivu na budoucí události.“.

23.02.2018 11:28 Daniel Žingor200Zdroj: ICEJ ČR

Klíčová slova