Praha Jeruzalém

Uzná EU jednostranně Palestinu?

Od: World Israel News

Řada zemí Evropské unie (EU) údajně usiluje o uznání palestinského státu, ať už kolektivně nebo individuálně, tvrdí Palestinci.

Palestinský velvyslanec v EU Abdel-Rahim al-Farra v úterý, pro Voice of Palestine  řekl, že „tendence uznat palestinský stát se v Evropské unii zvýšila, neboť Izrael stále porušuje mezinárodní právo a rezoluce OSN. „

Ministři zahraničí EU a Arabské ligy se v pondělí v Bruselu setkali, aby v následné diskusi o statusu Jeruzaléma a zdůraznili „potřebu zachránit dvoustátní řešení „.

„Všichni arabští ministři a generální tajemník arabské ligy Ahmed Aboul Gheit jednohlasně hovořili: o potřebě nového postoje ze strany Evropské unie ohledně mírového procesu a palestinské otázky“, řekl al-Farra.

Farra uvedl, že arabští ministři zdůraznili, že je třeba přijmout vizi „míru“ upřednostňovanou vedoucím palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, kterou přednesl v úterý na Radě bezpečnosti.

Arabští ministři a Abbás trvají na tom, že Jeruzalém musí být společným hlavním městem Izraele a budoucího palestinského státu, jestliže se USA připravují na přesunutí svého velvyslanectví tam.

Po pondělních rozhovorech šéfka zahraniční politiky EU Federica Mogherini uvedla, že „zvláštní postavení a charakter města musí být zachovány.“

Řekla také, že EU a Arabská liga „vidí z očí do očí“, že konflikt může být řešen pouze dvoustátním uspořádáním, kde by Izrael a Palestinci žili vedle sebe v míru.

28.02.2018 13:10 Daniel Žingor142Zdroj: World Israel News

Klíčová slova